Co je to vitamin C a v jakých potravinách ho můžeme najít?
Vitamin C je asi neznámější vitamín rozpustný ve vodě. Zapojuje se do různých metabolických procesů v těle, například vstřebávání železa v trávícím traktu, tvorby kolagenu atd. Najdeme ho ve všech živých organismech, ale nejvíce je obsažen v čerstvé zelenině a ovoci.

K čemu naše tělo „céčko" potřebuje?
Vitamin C je důležitou součástí výživy a jeho role v těle je nepostradatelná. Podílí se na posílení imunity k obraně proti infekcím, působí jako antioxidant proti nadbytku volných radikálů, které běžně vznikají při řadě metabolických pochodech v těle a jejich nadbytek může vést k řadě onemocnění (například při vzniku srdečně-cévních), má protizánětlivý a protinádorový účinek. Dále podporuje vstřebávání železa v těle, stimuluje tvorbu krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst. Jeho antioxidační účinky se využívají při onkologické léčbě, kdy se vitamin C aplikuje v infuzi ve vyšších dávkách.

Co se děje, pokud máme vitaminu C málo?
Doporučená dávka vitaminu C je u dospělého člověka 70-80 mg na den. Část populace může trpět mírným nedostatkem vitaminu C v důsledku nezdravého stravování. Projevuje se zpravidla vyšší kazivostí zubů, sníženou obranyschopností organismu proti infekcím, nádorovým onemocněním, únavou, vyčerpáním. Výrazný nedostatek vitamínu C se v ČR prakticky nevyskytuje.

Kurděje, je toto onemocnění ještě stále aktuální a jaké jsou příznaky?
Kurděje, či-li nemoc námořníků, vzniká při těžkém nedostatku vitaminu C. V české populaci se už téměř nevyskytuje. Projevy jsou dané poruchou funkce pojivové tkáně:
1. Zvýšení výskytu krvácení v podkoží projevující se modřinami a krvácením z dásní.
2. Vypadáváním zubů při oslabení pojivových tkání v dutině ústní.
3. U dětí až poruchou růstu.
4. Pomalé hojení ran, zvýšená lámavost nehtů, opakovanými infekcemi atd.
Těžký nedostatek se může projevit i chudokrevností při sníženém vstřebávání železa v trávicím traktu.

Znamená to, že pokud máme „céčka" málo, postačí k léčbě našich obtíží pouze znovu ho zařadit do jídelníčku?
To rozhodně ano, stačí se pestřeji stravovat a zahrnout pravidelnou konzumaci zeleninu a ovoce do našeho jídelníčku. Jedno jablko denně zahání doktora.

Co dělat, když naše děti odmítají vitamin C v přírodní podobě? Jsou preparáty z lékárny spolehlivé?
Podání v tabletové formě je dalším dostupným zdrojem vitamin C a snazší způsob, jak zajistit přísun vitaminu C hlavně v podzimních a zimních měsících a dále u dětí, které nejsou ochotny jíst dostatek zeleniny a ovoce. Zpravidla by však pestrá strava měla postačit a být preferována.

Říká se, že všeho moc škodí. Je tomu tak i s vitaminem C?
Předávkování vitaminem C se prakticky nevyskytuje, jelikož je to vitamín rozpustný ve vodě a jeho přebytek se snadno vylučuje ledvinami. Ve velkém množství může mít projímavý efekt nebo může napomáhat k tvorbě ledvinových kamenů.

Dagmar Čerňanská