V kině se v loňském roce uskutečnila rozsáhlá rekonstrukce a jeho modernizace. Došlo především k výměně sedaček za pohodlnější, ve kterých mají pohodlí i diváci vyššího vzrůstu a k výměně promítací technologie, takže od prosince loňského roku už promítá filmy i ve 3D. „Nárůstu návštěvnosti podle nás výrazně napomáhá 3D promítání, díky kterému jsme schopní nasazovat divácky atraktivní snímky, ale i lepší sedadla, a to i přes to, že klesl jejich počet v sále ze čtyř stovek na 259,“ říká vedoucí příbramského kina Martin Machata.

 
Diváci také vítají, že se většina filmů reprízuje třeba i v dalších měsících. K tomu naposledy docházelo někdy začátkem 90. let minulého století a pak už jen u opravdových trháků typu Titanic nebo Pán prstenů. „Reprízy volíme podle několika faktorů, jedním je samotná atraktivita filmu, kdy tušíme, že o něj bude zájem už jen díky tomu, že klesla kapacita sálu, dalším je pak například to, že lidé nám píší nebo volají, jestli ten nebo onen film budeme ještě promítat, protože by ho chtěli vidět,“ vysvětluje Martin Machata.

Za svou celoživotní práci pro skauting získal Merkur v roce 2003 skautské vyznamenání Řád stříbrného vlka a v letošním roce dokonce Řád sv. Řehoře Velikého, který mu udělil papež František.
Papežem vyznamenaný skautský vedoucí navštívil Dobříš


V květnu letošního roku došlo také na obnovu Filmového klubu. Ten opět zahájil svou činnost po čtyřech letech. Funguje pod záštitou Asociace českých filmových klubů. Průkazy pro zájemce o členství, s platností na jeden rok, jsou k dispozici v pokladně divadla. „Zájem z řad filmových fajnšmekrů je zatím spíš průměrný, ale chystáme s ředitelem divadla drobné změny. Členové klubu si budou moci sami vybírat z dostupných filmů ty, které by chtěli v Příbrami vidět,“ láká na chystanou novinku vedoucí kina. 

Ilustrační foto.
Volby na Příbramsku: volit jde i při závodu


V příštím roce by se zkušebního digitálního provozu mělo dočkat i letní kino v areálu Nového rybníku, které spadá zatím přímo pod město. To je totiž stále ještě analogové a nelze v něm promítat nejnovější tituly, ale jen ty na klasickém filmovém pásu. Pokud bude ve zkušebním provozu dobrá návštěvnost, dojde k jeho digitalizaci natrvalo.