Podle hasičů se na Příbramsku nestalo v souvislosti s úterní bouřkou nic závažnějšího. „Jen v Sedlčanské kotlině situaci monitorovali policisté i hasiči, protože na příjezdové cestě se v jeden okamžik valilo 30 centimetrů vody, naštěstí nikoho nemuseli evakuovat," dodala Kostková.

Nedělní bouře byla mnohem prudší

Lesní podniky a majitelé lesů musí odstraňovat nejen následky úterní bouře, ale i té nedělní. Ta byla podle mnoha lidí a lesníků mnohem prudší a zanechala po sobě místy škody v lesích.

Podle Václava Pernégra z obecnické lesní správy Vojenských lesů a statků ČR (VLS), se v neděli nad středními Brdy přehnala vichřice, která místy poškodila porosty.

„V pruhu od Kloboučku ve směru na Obecnici a zvláště Oseč, jsou stromy více popadané. V některých místech jsou stromy jakoby ukroucené prudkými nárazy větru. Jindy jsou padlé stromy jen sporadicky, takže škody nejsou nijak velké," konstatoval lesník.

O něco horší situace je v Brdech od rokycanské strany a od Mirošova. „Tam popadalo více stromů, ale není to taková tragédie," dodal Martin Chytrý, ekonom hořovické divize VLS a upozornil na nebezpečí v podobě stromů, které jsou poškozené, ale ještě nejsou vyvrácené. Jejich struktura může být poškozená silným větrem a mohou se nečekaně zřítit a způsobit tragédii. Lesníci proto spolu s přednostou újezdního úřadu v Jincích Petrem Šormem varují před vstupem do lesů.

Nedělní vichřice dokonce vyvrátila jeden z nejmohutnějších smrků v Brdech pod Kloboučkem. Ten nejsilnější brdský smrk přitom podlehl nárazu orkánu už před několika roky.