„V letní sezoně má turista možnost zúčastnit se exkurze každou sobotu v 11 hodin a také ve středu ve stejný čas. Zatím máme to štěstí, že návštěvníkům ukazujeme celý provoz," říká za provozovatele návštěv Vodního díla Orlík Martin Slavík.

Exkurze začíná pod 
vltavským Poseidonem, žulovým pomníkem v duchu socialistického realismu před elektrárnou Orlík, a následuje prohlídka celého díla, která končí pod havarijními přelivy nejvyšší betonové hráze v Československu. Příchozí mají dokonce možnost zvolit typ výkladu, podle toho, zda je zajímá odborná, populární nebo historicky orientovaná exkurze. Nejpůsobivější místo se turistům naskytne na víku turbíny, kdy nad sebou vidí v kmitu čep o váze 400 tun, který roztáčí čistá síla z vody.

„Nejčastější otázky z řad návštěvníků jsou na povodně. Vyvracíme zde řadu omylů. Zajímavá je také historie stavby, přímo na místě totiž vzniklo několik bizarních nařízení, více ale neprozradím," dodává Slavík. Vodní dílo Orlík je nejvodnatější jezero, nejvyšší hráz, dílo s pohnutou historií, i krásnou přírodou.

Stačí se vždy jen objednat na čísle 737 50 69 50.