Lidé bez domova v těchto mrazivých dnech a nocích naštěstí nejsou odkázáni na studené lavičky v parku, ale mohou je strávit v teple Noclehárny centra pro bezdomovce v ulici Čs. Armády. Tam je ostatně těsně před Vánoci přišel navštívit starosta města Jindřich Vařeka, společně s místostarostkou Alenou Ženíškovou. Před nastávajícími svátky se přišli ujistit, že i o lidi bez přístřeší, kteří nemají možnost Vánoce strávit v teple svých domovů, je v těchto poměrně mrazivých dnech postaráno. Kromě potravinové a šatní pomoci byla pro lidi bez domova na Štědrý den navíc tradičně připravena polévka zdarma.

Studenti příbramského gymnázia natočí sérii klipů na téma třídění odpadu.
Zlepšit třídění odpadu má pomoci nový seriál od příbramských studentů

V Příbrami se podle odhadů terénních sociálních pracovníků momentálně pohybuje okolo šesti desítek bezdomovců. Někteří přespávají na ulici celoročně, jiní vyhledávají azyl v nově postavené noclehárně pro lidi bez přístřeší v ulici Čs. armády. V průběhu posledního půl roku zde přenocovalo průměrně třináct lidí denně. S nastávajícím zimním obdobím a klesající teplotou se zájem o tuto službu zvyšuje, kapacita zařízení je však podle zaměstnanců noclehárny dostačující. „Největší zájem je o tzv. teplou židli, protože lidé nemají peníze na to, aby si zaplatili nocleh,“ říká místostarostka Alena Ženíšková s tím, že stoupl i zájem o zdravotní službu, která se nachází přímo v centru na Rynečku. Nejčastěji ošetřují drobné omrzliny a menší poranění.

Služba noclehárny není určena k trvalému užívání, lidé bez domova ji využívají nárazově a v případě potřeby. Kromě zajištění přespání je pro lidi bez přístřeší otevřeno i denní centrum. Jsou to dvě oddělené služby, někteří bezdomovci využívají obě, jiní se do zařízení přijdou jenom vyspat. Není to zadarmo. Nocleh včetně hygieny stojí čtyřicet korun, teplé nápoje pět, praní prádla dvacet korun. V zařízení může v celkem třech ložnicích najednou přespat až 24 bezdomovců. Jedna ložnice je pro ženy, dvě pro muže.

Ilustrační foto
Počasí potrápilo řidiče, některé kamiony uvízly
Václav Neckář s bratrem Janem se loučili na se starým rokem v Sedlčanech. Byl při tom i zpěvákův syn Václav. Na svátečním koncertu vystoupila i část místního dětského souboru Zábojáček.
Václav Neckář se loučil se starým rokem v Sedlčanech