Na novou situaci musely zareagovat i pivovary.

Jindy zvyšuje spotřebu piva hlavně teplé počasí, teď je to zákaz prodeje tvrdého alkoholu. To potvrdil i František Trantina z Pivovar Herold Březnice.

„V posledních dnech jsme navýšili výrobu piva v průměru zhruba o deset procent. Majitelé restaurací především v Praze mají zvýšený zájem o vícestupňová piva. Lidi pijí více třináctky a čtrnáctky, když si nemohou dát tvrdý alkohol.

Příbramska se to ale netýká, tady máme objednávky stejné," říká František Trantina, manažer reklamy Pivovaru Herold.

Jeho slova potvrzuje Karel Rys z příbramské restaurace Švejk:„ Piva vytočíme stejné množství jako dřív."

Víkendové diskotéky bývají zase často spojené s akcemi zaměřenými na konzumaci určitého druhu alkoholu.

V Solenicích měli například na sobotní diskotéku naplánovanou dopitnou. Ta se kvůli prohibici odkládá.

 „Tančit a pít se ale bude. Místo dopitné se bude konat prohibice party. Dopitná bude v prvním možném termínu po skončení prohibice," slibuje provozovatel diskotéky Adam Babínek. 

V dobříšském baru Eureka mají sice poloviční tržby, ale na prohibici zareagovali novou nabídkou.

„Mícháme teď hodně koktejlů z Martini, ze šampusu i zmrzlinové koktejly. Nabízíme i jako jediní v okolí nízkoalkoholické mojito. Kdo chce, ten si určitě vybere, nabídka míchaných nápojů i těch ostatních je opravdu velká,"  říká provozovatel baru Milan Pechar.

Lea Enenkelová