S výstavbou chodníku v těchto místech počítá plánovaný Jihovýchodní obchvat. Ten se má ale začít stavět minimálně za pět let. Tak dlouho se osadníkům čekat nechce a tak navrhují městu vytvořit cestu s šotolinovým nebo kamenitým povrchem podél silnice Příbram – Brod směr obchodní zóna k hypermarketu. Nebezpečný úsek mezi Brodem a Příbramí.

„Je to prozatím jediná možnost, jak vyřešit špatnou situaci v této lokalitě. V navrhovaných úpravách se jedná o investici v řádech desetitisíců korun českých, navíc pozemky patří městu Příbram. Vzhledem k tomu, že plánovaný obchvat je možný až v roce 2020, budou muset lidé dalších pět let chodit po tomto nepřehledném úseku," uvádí Josef Hovorka z osadního výboru Brod. Výbor si podle jeho slov na nedostatek informací o obchvatu od radnice nestěžuje, přesto doufá, že bude možné situaci urychlit vzhledem k tomu, že silnici přebíhají i děti, které směřují do školy a pohybují se zde i senioři a v sezoně spousta zahrádkářů.

Podle starosty Příbrami Jindřicha Vařeky, kterého jsme požádali o vyjádření k této věci, není možné riskovat, že jednou vznikne chodník vedle chodníku. „To považujeme za věcně i finančně nesmyslné. Definitivní technické řešení samozřejmě bude známo až z dalších stupňů projektové dokumentace, ale uvedený výsledek opravdu hrozí, a proto se v tuto chvíli raději vyčkáme, dokud nebudeme vědět více. A to až do doby rozhodnutí o definitivním technickém řešení dotčené lokality v souvislosti se stavbou Jihovýchodního obchvatu," vyjádřil se starosta Vařeka.

Bezpečnost pěších mezi Příbramí a Brodem by podle osadníků zatím zvýšila po dohodě s Krajskou správou a údržbou silnic Středočeského kraje například dopravní značka u přejezdu pro cyklisty, která by řidiče upozornila na chodce v silnici.