Vánoce jsou za dveřmi, ale ještě než budeme rozbalovat dárky pod vánočním stromečkem, společně si zazpíváme. Již tradiční Zpívání koled na náměstí 17. listopadu v Příbrami.akce Česko zpívá koledy se letos uskuteční ve středu 9. prosince od 18 hodin. Už nyní je jasné, jaké koledy budeme společně zpívat. Ke třem, které jsou nejznámějšími a které zpíváme každoročně (Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma), jste sami svým hlasováním zvolili další trojici koled – Jak si krásné neviňátko, Pásli ovce Valaši a Vánoce, Vánoce přicházejí.

Koledy v pořadí, jak je zazpíváme:1. Nesem vám noviny
2. Narodil se Kristus Pán
3. Půjdem spolu do Betléma
4. Jak si krásné neviňátko
5. Pásli ovce Valaši
6. Vánoce, Vánoce přicházejí 

Na Příbramsku jsme vloni zpívali na třech místech. Nejvíce se vás sešlo, zhruba 70, na náměstí 17. listopadu v Příbrami. Zpívalo se ale třeba i v sedlčanském domově seniorů a na návsi ve Vacíkově.

Letos již víme, že se koledy budou zpívat opět ve Vacíkově, v Příbrami, nově v Novém Kníně, Obecnici a lidé v dalších obcích se na akci společně domlouvají. Pokud máte zájem si s námi zazpívat, sledujte Příbramský deník, kde budeme zveřejňovat místa, která se připojí. Vy ale můžete klidně zpívat i na dalších místech. Stačí k tomu málo. Prostě a jednoduše se domluvit s lidmi ve svém okolí – je jedno, zda budete zpívat na náměstích, návsích, v parku, v domově důchodců, ve firmách, ale klidně i v hospodě či na jakémkoliv dalším místě. Pokud se tak rozhodnete, dejte nám vědět. Ideální je přihlásit se na webových stránkách www.ceskozpivakoledy.cz. Můžete ale zavolat i k nám do redakce na telefonní číslo 318 624 275, kde vám řekneme další podrobné informace.

Pojďme se společně ohlédnout za loňským čtvrtým ročníkem, jak to vypadalo na příbramském náměstí.

Ještě patnáct minut před začátkem zpívání to vypadalo, že lidé dají v mrazu přednost teplu domova. Rázem se na plácek k osvětlenému stromu scházejí maminky s dětmi a lidé z okolních domů. Když ale přichází Ján Chvalník mladší s kytarou, je vyhráno. Hurá, bude hudba! „Ještě by měl přijít kolega s basou," rozhlíží se člen občanského sdružení pro práci s dětmi a mládeží Salamandr. Po chvilce už i předseda Salamandru Jaroslav Straka svléká nástroj z obalu a zní první zkušební tóny.

Do hloučku zhruba sedmdesáti lidí přichází členky skupiny Baba Jany Hejkrlíkové. „Je nás tucet děvčat, tedy bab a scházíme se při zpívání. Rozhodly jsme se, že si zpívání koled nenecháme ujít," sdělila za všechny členky skupiny Lenka Vlková.

Pokud by to letos mělo dopadnout stejně hezky, bylo by to fajn.