„Minulá zima byla strašná, co se týká sněhu,“ řekla naštvaně Monika Bardová z Příbrami. „Na Padáku jsem byla loni dvakrát, šla bych i víckrát, jenže když jsem já měla čas, tak nebyl sníh. Většinou byl, když jsem nemohla. Snad to bude letos lepší,“ řekla Monika Bardová.
Minulý rok se jezdilo dohromady jen 22 dnů, což je podle Vladimíra Kovalčíka z firmy Novadus, která je provozovatelem sjezdovky, velmi ztrátové. „Minulá sezona byla hodně ztrátová. Já jsem ale optimista, tak věřím, že tento rok to bude lepší. Jak to ale bude doopravdy, to se teprve uvidí,“ řekl Vladimír Kovalčík.
Když lyžařům v zimě počasí nepřeje a sněhu je málo, podobně jako loni, musí se uvést do provozu sněžná děla. „Zatím máme dvě děla, letos ale budeme kupovat ještě jedno, takže tuto sezonu budeme zasněžovat třemi,“ uvedl Vladimír Kovalčík. Podle něj takové dělo stojí jako auto, záleží na vybavení a stáří. Na Padáku mají děla z devadesátých let, jejichž hodnota se pohybuje okolo 250 tisíc korun.
Zasněžování se ale musí provádět až poté, co se teplota pohybuje několik dní pod pěti stupni pod nulou. „Záleží na kombinaci s vlhkostí vzduchu, pokud je minus tři stupně a sušší vzduch, dá se zasněžovat a pokud je vlhko, tak musí být pět nebo šest stupňů pod nulou. Většinou celý svah zasněžíme za tři až čtyři dny, pokud jdou děla 24 hodin v kuse, máme zasněženo za ty tři dny,“ podotkl Kovalčík.
Na svahu čeká na návštěvníky už tradiční stánek s občerstvením, pro děti a začínající lyžaře například škola lyžování či snowboardingu. Půjčovna lyžařského vybavení na Padáku ale není, v minulých letech o její služby prý nebyl valný zájem. Lidé mají ale u svahu kontakty na různé půjčovny, kde si vybavení mohou půjčit.
„Pravděpodobně se nám ještě letos povede na svahu zřídit webovou kameru,“ dodal závěrem Vladimír Kovalčík.