Svoji sounáležitost s regionem dokazují skutky. Začátkem roku 2001 byli hlavními iniciátory založení Nadačního fondu Patronát Sedlčanska, který podporuje finančně některé projekty spjaté s touto oblastí.

Fond v minulých letech finančně přispěl na obnovu kalvárie v Jesenici, na vydání knihy Jana Kuthana Po stopách Jakuba Krčína, na projekt sedlčanských gymnazistů, který se věnoval památkám na 1. světovou válku a na další počiny, které Arco-Zinneberga i členy správní rady nadace zaujaly.

Riprand Arco–Zinneberg, který stojí v čele Nadačního fondu Patronát Sedlčansko, se spolu s manželkou Marií Beatricí ve čtvrtek 23. října osobně zúčastnili v budově lesní správy na Vysokém Chlumci správní rady.

Na jednání byli kromě jejích členů starosty Sedlčan Jiřího Buriana, právničky Jany Krylové, sedlčanského administrátora Stanislava Glace, ředitele 2. ZŠ Sedlčany Jaroslava Nádvorníka, pozváni ještě dva hosté, a to vedoucí knihovny Blanka Tauberová a zástupkyně Základní umělecké školy Vladimíra Křenková.

„Blanka Tauberová představila knihu Kapličky a drobné sakrální stavby Sedlčanska zaměřenou na Nedrahovicko, na jejímž vydání Nadační fond Patronát Sedlčanska participoval.

Vlaďka Křenková seznámila správní radu s výstavou zaměřenou na sv. Jana Nepomuckého, která se uskutečnila letos v bavorském Plattlingu. Zejména keramické plastiky žáků ZUŠ se setkaly s velkým obdivem," uvedl Jaroslav Nádvorník.

„Přijetím jsem byla velmi mile překvapena. Manželé Arco-Zinnebergovi byli přátelští, měli o knihu, kterou Městská knihovna v Sedlčanech vydala, opravdu nepředstíraný zájem. Ocenili práci, kterou jí věnoval celý autorský kolektiv. Riprand Arco–Zinneberg se mě také zeptal, zda by mohl ještě s něčím pomoci," sdělila svoje pocity Blanka Tauberová.

Nadace se rozhodla podpořit také další dva projekty. Prvním je spolufinancování výjezdu studentů sedlčanského gymnázia na veletrh fiktivních firem do Essenu a druhým je sedlčanským muzeem vydávaná publikace Tenktát v Sedlčanech.

Nádvorník avizoval, že v květnu 2015 chtějí členové Nadačního fondu Patronát Sedlčanska uspořádat v Kulturním domě Josefa Suka v Sedlčanech reciproční výstavu za účasti bavorských studentů i představitelů tamějšího spolku Jan Nepomucký.

„Další schůzka Nadačního fondu bude v březnu. Pokud se najdou smysluplné pojekty vztahující se k regionu Sedlčanska zaměřené například na práci s mládeží, jsou žádostem dveře otevřené," myslí si Nádvorník.

Marie Břeňová