Smogová situace 
do odvolání

Nejvyšší hodnoty ve čtvrtek ráno ukazovala stanice na Rynečku v Příbrami, kde se průměrná denní koncentrace pro polétavý prach pohybovala kolem 163 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Limit je 50 mikrogramů. V kraji platí do odvolání smogová situace, protože byly na některých stanicích dva dny po sobě překročeny limity pro polétavý prach (PM10).

Děti zabaví oblíbené hry

Zprávu o smogové situaci ve čtvrtek dopoledne měla od radnice obdržet i příbramská školní zařízení, aby se vedení škol mohlo rozhodnout, zda by nebylo namístě omezit vycházky s dětmi. Ředitelka Mateřské školy V Zahradě v Příbrami Eva Čechová nehodlá nic riskovat. „Zatím jsem žádné informace nedostala, ale pokud by měly být kvůli špatnému ovzduší vycházky pro děti nebezpečné, nahradíme je hrami," nedá se podle Evy Čechové nic jiného dělat. Mezi předškoláky jsou totiž alergici i astmatici.

Na půl hodiny omezila pobyt s dětmi venku mateřinka 28. října Příbram. „Něco jsem o smogu slyšela ve zprávách, a tak jsem dnes raději vyšla s dětmi pouze na třicet minut, aby se vyřádily na sněhu, což tak milují. Pokud situace bude trvat, procházky zřejmě raději vynecháme," řekla zástupkyně ředitelky Hana Švugerová.

Až dvojnásobně byly limity kolem čtvrteční 7. hodiny překročeny na měřicích stanicích v Berouně nebo Kladně, vyšší hodnoty byly i v Mladé Boleslavi. Na všech stanicích byly průměrné denní koncentrace pro polétavý prach vyšší než ve středu večer při vyhlášení smogové situace. Zhoršené rozptylové podmínky hlásí i ostatní kraje. 

Řidiči, omezte jízdy

Při zvýšených hodnotách smogu meteorologové doporučují osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním či starším lidem nebo dětem zdržet se venku zvýšené fyzické zátěže. Řidiči by měli omezit své jízdy, neboť emise z aut se na zvýšených koncentracích významně podílejí. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

Vzduch mohou mírně pročistit i srážky, od neděle by v Čechách mělo podle meteorologů začít sněžit a poslední lednový týden začne deštěm a mrznoucími srážkami. Právě v neděli budou také nejsilnější mrazy, v noci může přituhnout až na minus 18 stupňů Celsia. Přes den bude minus čtyři až minus osm.