Kdo cukr vyměnil za med a neumí si bez zdravější varianty slazení představit život, měl by si letos zajistit medu pořádnou zásobu. A zároveň na med našetřit spoustu peněz. Není totiž výjimkou, když si včelař řekne za jednu zavařovací sklenici 160 korun. Cena medu začala rapidně stoupat (dnes až o sto procent) mezi roky 2007 a 2012, kdy plošně vymírala včelstva kvůli parazitům.
Hromadné úhyny včely medonosné hlásí včelaři ze všech koutů republiky. Problémy se nevyhnuly ani Příbramsku, kde se loni na podzim objevil včelí mor. V Živohošti a okolí bylo zjištěno 10 ohnisek této nejnebezpečnější včelí nemoci, při které se vše co jde, včetně včel, musí spálit.

Úspěšný včelař Václav Hoch z Příbrami se oboru věnuje už několik desetiletí. Zatím žádnou tragédii se včelami řešit nemusel, ale obavy prý samozřejmě má. „V ohrožení je především včela medonosná. Dobrý včelař se snaží, aby nevymizela jako druh. Zabránit nákaze prakticky nejde, ale postačí udržet silné včely a měnit pomůcky za nové," říká Václav Hoch.

Koncem ledna budou včelaři odevzdávat zimní měl na vyšetření Varroa a na základě těchto výsledků budou SVS (Státní veterinární správy) vyhlášena léčebná opatření, jak už na podzim informoval referent včelařů z Příbramska Josef Němec.
O zdraví včel diskutovali v pondělí včelaři při odborné konferenci na Moravě. Mimořádné úhyny jsou hlášeny ze všech koutů republiky .

„Účast více jak 140 včelařů nás těší, ale předpokládali jsme ji. Včelaři z celé České republiky hlásí enormní úhyny včelstev v průběhu roku," uvádí Bronislav Gruna, profesionální včelař a místopředseda Pracovní společnosti nástavkových včelařů.
Hlavním tématem bylo přezimování včelstev. Dokonce od loňska existuje studie monitoringu přezimování, do které se zapojilo 556 českých a moravských včelařů.

„Minulou zimu zaznamenali včelaři průměrné ztráty 6,6 procenta. Letos je však již jisté, že zimní úhyny budou mnohonásobně vyšší. Nejsou výjimkou oblasti, kde včelařům uhynula všechna včelstva," informuje mluvčí společnosti včelařů Hana Beranová.