S odlivem lidí se Příbram potýká dlouhodobě. V roce 2004 město evidovalo 35 251 obyvatel, zatímco k 1. lednu 2019 bylo 32 083 lidí, což je pokles o 3 168 obyvatel. „Přesnou statistiku kolik lidí se přistěhovalo nebo odstěhovalo, nevedeme, ale na začátku roku 2018 měla Příbram 32 378 obyvatel. Počet lidí v Příbram mírně klesá každoročně,“ potvrdila vedoucí oddělení evidence obyvatel Renata Morová.

Přes tento pokles příbramská nemocnice eviduje nárůst porodů. „V roce 2016 bylo v příbramské nemocnici provedeno 1067 porodů, o rok později to bylo už o 110 porodů více a za loňský rok evidujeme 1238 porodů,“ sdělil tiskový mluvčí Oblastní nemocnice Příbram Martin Janota. Ovšem za nárůstem stojí především to, že příbramskou nemocnici čím dál častěji volí i rodičky z okolních regionů především z Prahy, Berounska a Hořovicka.

Naopak Sedlčany i Dobříš byly v roce 2004 zhruba na stejném počtu obyvatel. Sedlčany měly v tomto roce 7863 obyvatel a Dobříš 7926 občanů s trvalým pobytem. Ovšem na konci minulého roku evidovaly Sedlčany 7044 obyvatel a Dobříš 8 849 svých občanů. „Ten rozdíl zhruba dvou tisícovek obyvatel, o které Sedlčany přišly, je dán především tím, že máme špatné spojení na Prahu. To je naopak velká výhoda Dobříše, kde proto obyvatelé stále přibývají,“ domnívá se sedlčanský starosta Miroslav Hölzel.

Pokud se podle jeho slov nezlepší dopravní dostupnost Prahy především pro hledání zaměstnání, tak bude tento trend v Sedlčanech pokračovat. Za uplynulý rok tak Sedlčany přišly o 64 lidí a Dobříš o 24 obyvatel. Mírným nárůstem obyvatel se mohou pochlubit města Sedlec-Prčice, kde přibylo 15 lidí, v Novém Kníně to bylo ještě o tři více a Krásná Hora nad Vltavou přivítala sedm nových občanů.

Stará Huť se rozrůstá

Naopak některé vesnice za uplynulý rok evidovaly poměrně velký nárůst obyvatel. Mezi rekordmany patří Stará Huť, kde se počet obyvatel zvedl za uplynulý rok o 60 lidí z původních 1 349 obyvatel na 1 409 lidí. O osmadvacet lidí se rozšířila obec Háje u Příbrami, kam se stěhují především lidí z města do rodinných domů. Přírůstek zaznamenaly i Petrovice.

„Rok 2018 jsme začínali s 1 326 obyvateli. Naposledy jsme se rozloučili s 8 našimi spoluobčany a narodilo se celkem 13 dětí. Přistěhovalo se 23 nových občanů a odstěhovalo se jich 18,“ řekl starosta obce Petr Štěpánek s tím, že nyní v obci žije 1 336 obyvatel. Stoupl i počet žáků místní základní školy na aktuálních 153 žáků.

Ilustrační foto.
Příbramská nemocnice otevře v únoru nové lůžkové oddělení
Specializované obchody na tvrdý alkohol? Třetina Čechů by se takovému opatření nebránila
V Čechách mladí Středočeši pijí první ligu