Město sice už několik let mluví o vybudování velkého psího parku naproti areálu skateparku, nicméně zatím zůstává jen u slov. Že je téma opravdu živé dokazuje, že i na zasedání zastupitelstva se o něm hovořilo. „Bez vodítka a náhubku se podle schválené vyhlášky může pes pohybovat mimo zastavěné oblasti města,“ vysvětlil Petr Milec z odboru životního prostředí.

Podle něj se toto týká dvou třetin katastrálního území města. Nicméně trochu v tomto směru volný pohyb psů na okraji města a v blízkosti lesa naráží na zákon o myslivosti, kde se uvádí, že se ale v honitbě nesmí pohybovat mimo vliv svého majitele. „Nesmí například pronásledovat zvěř, tam může dojít i k odstřelu, když je vzdálenost větší než dvě stě metrů od zástavby,“ dodal Milec.

Variantou by proto měl být avizovaný psí park, ale jak se ukázalo, tak ještě není zcela jisté, zda se nakonec bude nacházet v lokalitě proti skateparku. „Původně se uvažovalo o místě pod budovou hasičů, kde má vzniknout nová železniční zastávka a protože se tam budou budovat jímky na dešťovou vodu a bude se tam pohybovat i technika pro stavbu zastávky, tak jsme zatím ke stavbě parku nepřistoupili,“ řekl starosta Jindřich Vařeka.

Dále uvedl, že radnici chodí požadavky, aby našla pro psí park nové místo, které je u vody. „Nejlépe tedy u nějakého potoku, aby se psi mohli napít a třeba se i zchladit. Takže si myslím, že lokalitu pro park budeme ještě zvažovat,“ dodal Vařeka s tím, že celý projekt není o velké investici, prakticky se podle něj jedná pouze o investici do oplocení.

Nicméně stavbu parku považuje jako dluh vůči majitelům psů a pokud by měl někdo nápad,v jaké jiné lokalitě, která by splňovala podmínku blízkosti vody, by park mohl být, tak se může obrátit na vedení města.

Malá kozička se má čile k světu.
Lidé budou moci vybrat kůzleti jméno
Ilustrační foto.
Příbram získala titul za Nejlepší energeticky úsporný projekt