Radnice tímto krokem sleduje větší rotaci zaparkovaných vozidel a tím i uvolnění parkovacích stání. „Cílem tohoto kroku je, aby lidé, kteří do města přijedou z okolí a tady přestupují na autobusy například při cestě do práce, nechávali svá auta na parkovištích typu P+R, která jsou na okrajích města,“ vysvětlil místostarosta Jan Konvalinka.

Jedná se v poměrně krátké době o další zavedení placeného parkování ve městě. V polovině prosince minulého roku totiž radnice zavedla placené parkování v historickém centru, kde zpoplatnila stání například kolem Zámečku nebo parkoviště na křižovatce ulic Jinecká a třídy kpt. Olesinského.

Další zpoplatněná místa ale budou patřit každé do jiné zóny.

Ze slavnostního zahájení nové sezony v Podbrdském muzeu v Rožmitále pod Třemšínem.
Podbrdské muzeum se o víkendu otevřelo do nové sezony

„Parkoviště u autobusového nádraží bude zařazeno do zelené zóny, kde se platí patnáct korun za hodinu a maximálně třicet za den a parkování v ulici Legionářů, konkrétně se to týká stání na pravé straně do modré zóny. Tam řidiči zaplatí 15 korun za hodinu ve všední den od 7 do 18 hodin a v sobotu od 7 do 12 hodin. Parkoviště u vchodu do malé zimní haly i parkoviště za ní, zpoplatněna nebudou,“ doplnil místostarosta Martin Buršík.

Zavádění dalších placených zón se nelíbí opozici. Například podle Šance pro Příbram radnice vyhlásila tichou válku motoristům. „Nemohu se ubránit dojmu, že město jedná bez ucelené koncepce a začíná si z řidičů dělat pokusné králíky,“ uvedl lídr Šance Vladimír Král s tím, že podle něj je zpoplatnění parkoviště u autobusového nádraží nesmysl.

Jednak z důvodu, že jde proti smyslu, aby řidiči na nádraží auto zaparkovali a dál pokračovali autobusem nebo vlakem ze soudního vlakového nádraží. Druhým důvodem je fakt, že zatím pořádně nefungují ani parkovací zóny vyhlášené v centru v loňském roce, kde dodnes například nelze zaplatit za parkování kartou.

Hornické muzeum Příbram navštívila skupina báňských specialistů z Číny a Konga nominovaná Mezinárodní agenturou pro atomovou energii ve Vídni, která se v těchto dnech účastní v ČR kurzu pořádaného Mezinárodním školícím střediskem s. p. DIAMO.
Do Hornického muzea zavítala delegace vědců z Číny a Konga
Krajský úřad Středočeského kraje - ilustrační foto
Odvolaného ředitele organizátora dopravy zastoupí odvolaný ředitel