Zásobníky plní zároveň nezastupitelnou strategickou roli.

„Zvyšují naši energetickou bezpečnost, což je vzhledem k současné geopolitické situaci, a především kvůli přetrvávajícímu konfliktu na Ukrajině velmi důležité," řekl Příbramskému deníku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Je i přesto možné, že by Rusko dodávky plynu do České republiky přerušilo? „Žádné signály, že by mohlo dojít k přerušení dodávky plynu z Ruska, nemáme," ubezpečil ministr. Přerušení dodávek plynu z Ruska sice podle Mládka není v současnosti pravděpodobné, nelze ho ovšem vyloučit.Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (vpravo) v Hájích u Příbramě.

Ministr poukázal na to, že zemní plyn je důležitou částí energetického mixu České republiky. „My se musíme starat o to, kolik ho máme připraveno na zimu, protože situace na Ukrajině je dramatická. Zatím se nepodařilo úplně ukončit občanskou válku a alternativa, že se bude opakovat rok 2009, není zcela vyloučena," připomněl Mládek někdejší přerušení dodávek přes Ukrajinu. Podle jednatele RWE Gas Storage Lubora Veleby je na tom ale ČR nyní lépe, protože vznikly nové přepravní soustavy a investovalo se od té doby kolem čtyř miliard korun do rozvoje skladovacích kapacit.

Jsme připraveni na variantu, že plyn nepůjde přes Ukrajinu

Veleba uvedl, že k dřívějšímu naplnění zásobníků, které slouží především k vykrytí spotřeby v chladných zimních měsících a zároveň zvyšují energetickou bezpečnost země, přispěly příznivé ceny v létě i minulá mírná zima, díky níž se nevyčerpalo tolik plynu. Podle mluvčího RWE Martina Chalupského však společnost samozřejmě sledovala, jaká je situace mezi Ruskem a Ukrajinou a zastavila například plánované opravy na zásobnících nebo omezila činnosti, které nebyly nutné. Mládek v této souvislosti uvedl, že vždy tlačil na to, aby česká plynárenská soustava byla kvůli Ukrajině připravena na možná rizika.

Ministr připomněl, že kdyby Rusko měsíc plyn neexportovalo, nepředstavovalo by to žádná omezení. Pokud ale tato situace trvala půl roku, plyn by mohly odebírat v podstatě jen domácnosti. „Jsme připraveni na variantu, že nepůjde plyn přes Ukrajinu, ale nejsme připraveni na variantu, že nepůjde plyn z Ruska vůbec ani těmi alternativními přepravními cestami," upozornil.

Podzemní zásobníky plynu v Hájích u Příbramě.

Před třemi týdny se Mládek sešel s ukrajinským velvyslancem kvůli informacím médií, že ukrajinský parlament schválil zákon, který dává tamnímu prezidentovi plnou moc zastavit dodávky plynu nebo ropy. Velvyslanec ho prý ujišťoval, že se tak nestane, ale žádnou garanci ukrajinské vlády Mládkovi nedal. Naopak potvrdil znepokojivé zprávy, že Ukrajina zvažuje možnost, že bude prodávat ruský plyn na ukrajinsko-ruské hranici a evropský odběratel se bude muset starat o to, jak ho přepraví. V takovém případě by Česko podle Mládka zřejmě odebíralo plyn z plynovodu Gazela, a nikoliv z ukrajinsko-ruské hranice.

Česko se kromě své vlastní připravenosti musí podle ministra zajímat i o to, co se děje v jiných zemích, například na Slovensku, které má mnohem tvrdší zkušenosti z roku 2009. „Jsme samozřejmě připraveni spolupracovat na reverzních tocích," uvedl. Poukázal také na to, že Ukrajina už žádný plyn z Ruska nenakupuje, ale neblokuje dodávky do Evropy. Je ale podle ministra otázkou, kolik má plynu v zásobnících a zda to představuje riziko zastavení dodávek do Evropy.

Podle zástupců RWE je nyní zcela naplněno všech šest podzemních zásobníků, jež společnost v ČR provozuje. Na území republiky je tak nyní k dispozici objem zemního plynu rovnající se 40 procentům celkové roční spotřeby. RWE provozuje 92 procent z celkové tuzemské skladovací kapacity a v jejích zásobnících je 2,7 miliardy metrů krychlových zemního plynu.