Vedlo je k tomu vědomí, že děti projevovaly zájem o práci zdejších dobrovolných hasičů, ale zatím se neměly s kým a kde o práci dozvědět více.

„Učíme děti hasičské všestrannosti. Tím, že to vlastně není jen z hasičiny, ale jsou to i topografické značky, práce s buzolou nebo vázání uzlů, tak je to poměrně pestré," řekl Příbramskému deníku vedoucí kolektivu Svatopluk Koňas.

Pestrá je i věková kategorie mladých hasičů, která se pohybuje od šesti do patnácti let. „Máme tu i človíčka do přípravky," dodal Koňas. Přestože mladí hasiči trénují něco málo přes rok, letos v lednu se už umístili na krásném druhém místě na zimní soutěži v Březnici. „Byla samozřejmě oslava, děti si připily šampusem, tedy tím dětským," zmínil se k úspěchům vedoucí.

Nyní malé záchranáře čekají závody v Březnici, které také pořádají. „Je to závod na šedesát metrů s překážkami a přebor jednotlivců, který snad je i jediný závod tohoto druhu v okrese," pochlubil se Svatopluk Koňas.

Tréninky jsou jednou týdně v prostorách hasičské zbrojnice a letos začnou děti trénovat i na stadionu. A děti to baví, jak sami říkají. „Nejradši mám požární útok. To běžím s rozdělovačem a je to s vodou nebo bez. Můj taťka je taky hasič," řekl Deníku jedenáctiletý Matěj Koňas.

Jindru Němce zase nejvíce baví topografické značky. „Třeba jedna ze značek vypadá jako sluníčko, a to jsou větrný mlýny," vysvětlil Jindra.