Lidé se ale nejvíce obávají i přímého setkání s prasaty, která mohou být nebezpečná. Situaci řeší město již několik let, ale zatím bez většího úspěchu.

„Problém je ten, že město má kompetence naprosto nulové. V tuto chvíli leží veškeré možné kompetence na jednotlivých mysliveckých sdruženích a jednotách. A co se týká úřadu, tak je to obec s rozšířenou působností Černošice. Několikrát jsme Černošice oslovili, ale žádný velký efekt to nepřineslo, a tak město na své náklady postavilo alespoň pachové ohradníky, ale je to bohužel velmi krátkodobé a drahé řešení," sdělil Příbramskému deníku mluvčí Mníšku pod Brdy Miloš Navrátil.

Město oslovilo také starosty z okolních obcí mikroregionu a obrátilo se i na ministerstvo zemědělství. Ministerstvo ale spoléhá na novou novelu zákona, kterou bude schvalovat až v září a platnosti nabyde až v lednu. Ministerstvo tak Mníšek zatím odkazuje opět na kompetence obce Černošice a honební sdružení, která mohou spolkům vydat povolení pro lov divokých prasat.

„V tuto chvíli také běží petice Stop divokým prasatům v Brdech, jejíž text je směřován právě na Černošice a ministerstvo zemědělství. Text je dostupný i na webových stránkách města. Město tuto petici podporuje a sbíráme podpisy," doplnil mluvčí města.

V nejbližší době uskuteční také jednání s mysliveckými spolky, přičemž je požádá o plnění několika základních bodů a vše potvrdí zápisem o oficiální dohodě na řešení. Jedno z řešení spočívá v tom, že myslivecká sdružení se nebudou bránit pozvat jiná myslivecká sdružení a povolí jim lov těchto prasat, který musí splňovat přísné podmínky.

„Zatím apelujeme na obyvatele, aby prasata nepřikrmovali, stavili si kolem obydlí ohrady a tak dále," uzavřel téma Navrátil.