Minulý týden středočeská ČSSD rozhodla, že ji do podzimních krajských voleb povede příbramský starosta Josef Řihák. Někteří pozorovatelé to interpretovali jako vítězství křídla kolem bývalého hejtmana Davida Ratha a někdejšího šéfa krajské buňky Richarda Dolejše. Moravčíková, která byla zvolena do čela krajského úřadu po Rathově zatčení kvůli údajnému přijetí úplatku, usilovala o post volební jedničky. Nakonec ale zřejmě skončí až na sedmém místě. Definitivní podobu kandidátky schvaluje středočeská ČSSD na dnešní konferenci.

"Kandidáti do 36. místa byli voleni jednotlivě. Záleželo na tom, kdo koho navrhne, z těch lidí se pak vybíralo. Bylo to naprosto demokratické," tvrdí členka krajského předsednictva Lenka Šmídová. Na druhé, třetí ani další místo podle ní Moravčíkovou nikdo nenavrhoval.

Podle hejtmančina náměstka Marcela Chládka ublížilo Moravčíkové její údajně nejisté vystupování po zvolení hejtmankou. Připomněl, že například žádala novináře, aby jí dali čas na seznámení se s agendou. "Není možné se schovávat. Kroky, které činila paní hejtmanka Moravčíková, ukázaly, že na to ještě není dostatečně zralá," míní Chládek, jehož média v minulosti označovala za člověka, který měl v krajské radě nejblíže k Rathovi.

"Zároveň si myslím, že nemáme soutěžit v tom, kdo nejvíce nakope Davida Ratha do kotníků a kdo se od něj nejvíce odstrčí," podotkl náměstek. Vadilo mu prý i tvrzení Moravčíkové, že neměla snadný přístup do Rathovy kanceláře. "To byl jeden z momentů, kdy se od ní začala odvracet řada delegátů, kteří ji předtím podporovali," dodal.

Krajský zastupitel a starosta Cerhenic na Kolínsku Marek Semerád, označovaný také za Rathova blízkého spolupracovníka, míní, že se Moravčíková projevila jako nezkušená politička. Na původní kandidátce ještě s Rathem v čele byla sice na druhém místě, to ale bylo podle Semeráda proto, aby toto místo neobsadil za Kutnohorsko poslanec Milan Urban, který měl s Rathem vyhrocené vztahy. Moravčíkovou jako dvojku podle Semeráda navrhl Miroslav Lepil, jehož firma ML Compet byla podle médií důležitým hráčem v systému ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. "Na druhém místě byla proto, že jsme tam za Kutnou Horu nechtěli pana Urbana," přiznal Semerád.

Krajská konference byla svolána po výzvě stranického ústředí, aby středočeská ČSSD vyvodila odpovědnost za Rathovu aféru. Pozorovatelé hovoří o tom, že ve středočeské organizaci si i po volbách nového vedení udrželi vliv lidé spjatí s Rathem a Dolejšem. To se údajně projevilo i při sestavování kandidátky. Neuspěl například náměstek pro zdravotnictví Zdeněk Seidl. O znovuzvolení krajským zastupitelem se už nebude ucházet náměstek pro dopravu Robin Povšík, který podporuje Moravčíkovou. "Chápu, že se to některým zhrzeným jednotlivcům nemusí líbit, ale taková je demokracie," tvrdí Chládek.