„Začínáme tu sobotu a potom každou další sobotu od 8 do 12 hodin. První tři nebo čtyři týdny budeme moštovat pouze v sobotu, ale potom se po domluvě můžeme dohodnout i na neděli. Předpokládám, že letos bude dobrá sezona,“ uvedl Josef Černohorský.

Lidé si přiváží vlastní ovoce a také z vlastního ovoce dostávají šťávu.

„Buď si šťávu odvezou tak jak je nebo jim jí můžeme zakonzervovat. Když se potom mošt uskladní ve tmě a při teplotě kolem 5 stupňů, může vydržet i rok. Já sám ho takhle skladuji ve sklepě a funguje to bezvadně. Jakmile se však nádoba s moštem otevře, musí se dopít,“ upozornil Josef Černohorský.

Ovoce moštují na počkání. Odpad ze zpracovaného ovoce si ale každý zákazník musí odvézt.

„Dříve si od nás brali odpad myslivci, ale v poslední době o to nemají zájem. Ale lidé vymačkané ovoce používají do kompostu nebo ho vysypou někde u lesa, kde ho snědí zvířata,“ poznamenal Josef Černohorský.

V moštárně mají zákazníci k dispozici plastové láhve, ale také je možnost šťávu vymačkat do velkých nádob moštárny a poté mošt stočit do menších lahví.

„Dobré je nechat mošt tak pět dní někde ve tmě a ve velkém barelu odstát, aby se usadil kal a potom stáčet čistou šťávu. Není to sice závadný kal, ale nevypadá to dobře esteticky. Jinak moštujeme jablka a hrušky. Někdy k tomu lidé přidávají také trochu hroznového vína nebo červené řepy kvůli barvě a příchuti,“ dodal vedoucí provozovny.