Celkem šestnáct týmů se utká v čtyřiašedesáti zápasech. Ale se společným sledováním zápasů na veřejných prostranství to v letošním roce moc slavné nebude. Hokejový fanoušci budou sledovat zápasy v barech nebo doma. Že by čeští hokejisté dovezli z mistrovství světa nějakou medaili, moc lidé nevěří.

Fanoušci se na mistrovství těší, jak potvrzuje Zdeňka Čermáková z Drahlína: „Budu fandit, doma a nahlas. Mám hokej moc ráda, fandím od malička, protože taťka chytal v hokejových zápasech za dobříšské hokejisty.

Žádné velké přípravy a veřejná sledování se však zatím nechystají. Jak sdělila tisková mluvčí města Příbrami Pavlína Svobodová: „Město Příbram nic nechystá.“

Jak potvrdila také tisková mluvčí města Dobříše, ani tam se nic speciálního na sledování zápasů nic nechystá.

Radko Gudas ještě v kladenském dresu. Moc ho neužil...
Gudas slyšel v šatně "Dobrý den"

V loňském roce veřejné sledování přichystala pro zájemce Cowarna na velkoplošné LED obrazovce na náměstí T.G.M. V letošním roce ale se nic podobného konat nebude, jak potvrdil Vlasta Ševr, jeden z organizátorů: „V letošním roce si chystáme jen palce, které budeme držet. Dohodli jsme se, že si pro letošek dáme pauzu a nic pořádat nebudeme.“

Na Dobříšském gymnáziu Karla Čapka se uvolnění z výukových hodin ke sledování zápasů také konat nebude, informoval učitel matematiky a informatiky Daniel Hošek: „Mistrovství světa je každý rok, takže nic neplánujeme.“
V některých menších obcích se chystá skupinové fandění. Npříklad vesnice Líha bude sledovat hokejové mistrovství U Dubůch na pergole.

A český tým má opravdu nevšední sestavu, která by mohla v Dánsku překvapit. Mimo velkých jmen, jako je Tomáš Plekanec, Roman Červenka nebo Pavel Francouz, je v sestavě i nová krev v podání osmnáctilétého Martina Nečase, který nedávno získal titul s brněnskou Kometou či pardubického Martina Kauta. Do Dánska naopak neodcestoval legionář z Detroitu Martin Frk či mladý střelec Zadina. Jako třetí brankář na turnaji bude k dispozici Dominik Hrachovina, který poslední sezony strávil ve finském klubu Tappara, se kterým dokonce získal mistrovský titul. Pro českou veřejnost je však stále poněkud neznámou stopou v nominaci.

Celkem šestnáct hokejových týmů je rozděleno do dvou skupin. Český tým patří do skupiny A spolu s Ruskem, Švédskem, Švýcarskem, Běloruskem, Slovenskem, Francií a Rakouskem. Ve skupině B jsou Kanada, Finsko, USA, Německo, Norsko, Lotyšsko, Dánsko a Jižní Korea.

Další zápas odehrají čeští hokejisté hned v neděli v 16.15 hodin se Švédskem a v úterý je čeká od 20.15 hodin zápas se Švýcarskem. Pak na naše hokejisty ještě čeká tým Ruska, Běloruska, Francie a s Rakouskem. Všechny tyto zápasy odehrají v Royal Arena v Kodani. Semifinále, finále a zápas o třetí místo se v Kodani uskuteční o víkendu 19. a 20. května. Zlato budou obhajovat reprezentanti Švédska, kteří minulý rok ve finálovém zápase porazili Kanadu 2:1.

Tomáš Plekanec.
Plekanec o pokoře, ale i touze po medaili