Během února se přišlo nově zaregistrovat 4912 uchazečů o práci, což bylo o 2842 méně než v lednu. Vyřazeno z evidence bylo 5797 uchazečů, o 417 méně než v předchozím měsíci. Úřady práce v regionu koncem února evidovaly 8756 volných pracovních míst, jejich počet se oproti lednu zvýšil o 303. Na jedno volnou pracovní pozici ve Středočeském kraji tak připadá 6,5 uchazeče o zaměstnání.

"Na současný stav počtu evidovaných uchazečů má největší vliv přerušení sezonních prací v některých odvětvích, jako je stavebnictví, zemědělství, lesní závody, povrchové lomy a podobně, která jsou závislá na klimatických podmínkách, přesto mírné snížení nezaměstnanosti v tomto období je pozitivní skutečnost," komentoval aktuální vývoj analytik příbramského úřadu práce Jaroslav Minařík. V březnu lze podle něj očekávat další pozvolný pokles počtu uchazečů, především v závislosti na klimatických podmínkách.

Nejvyšší nezaměstnanost je tradičně na Příbramsku, kde dosahovala 9,1 procenta. Nejpříznivější situace je stále v okrese Praha-východ, kde byla v únoru nezaměstnanost 3,3 procenta. Na druhém místě je Mladoboleslavsko s 4,3 procenta.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, byl v únoru ve středních Čechách 56.205.

V celé zemi nezaměstnanost meziměsíčně klesla na 7,5 procenta z lednových 7,7 procenta. Bez práce je 548.117 lidí, o 8074 méně než v lednu. Počet volných pracovních míst vzrostl o 6700 na 68.971.