Na třetím místě skončil Michal Horáček s 5 802 hlasy, za ním pak Pavel Fišer, který získal 5 567 hlasů, v těsném závěsu za ním byl Marek Hilšer, ten dostal důvěru 5 535 lidí, posledním kandidátem s poměrně počtem hlasů v řádu tisíců byl Mirek Topolánek s 2 413 hlasy. Zbylí kandidáti Jiří Hynek, Petr Hannig a Vratislav Kulhánek získaly už jen stovky hlasů, konkrétně 709, 411 a 293 hlasů.

„Výsledek prvního kola mě nepřekvapil, byl predikovaný, takže se nic nepředvídatelného nestalo. Rozhodne druhé kolo. Myslím si, že to není zdaleka tak jasné, jak by se na první pohled mohlo zdát,“ konstatoval příbramský starosta Jindřich Vařeka. V Příbrami získal Miloš Zeman 6 031 hlas a Jiří Drahoš 4 503 hlasy.

V Dobříši byla ale situace obrácená, tam totiž s mírným náskokem zvítězil Jiří Drahoš se 1 450 hlasy a Miloš Zeman obdržel 1 389 hlasů. „Výsledek voleb jednoznačně potvrdil to, v co jsme doufali, většina České republiky, většina voličů je v podstatě nakloněná, nebo očekává změnu na postu prezidenta České republiky. Byť Miloš Zeman ve volbách zvítězil, mezi jednotlivými kandidáty, to ano, ale já to beru veskrze pozitivně, protože všichni protikandidáti byli vlastně protikandidátem Miloše Zemana a v podstatě současné hlavy státu. A i volební účast, která byla poměrně vysoká, tak i výsledky voleb to potvrdily. A já si myslím, že v druhém kole, pokud zase voliči dorazí k urnám a budou svědomitě volit, je změna, kterou očekáváme, reálná,“ uvedl mistr světa v halfironmanske distanci Jan Tománek z Dobříše.

Také v Sedlčanech o několik hlasů zvítězil Jiří Drahoš. Dostal 1 266 hlasů, Miloš Zeman pak 1 208 hlasů. Vítězství si Jiří Drahoš připsal i v Petrovicích, kde porazil Miloše Zemana zhruba o 3%. „Těší mě, že v Petrovicích byla volební účast mírně vyšší než okresní průměr a jsem také hrdý, že u nás zvítězil Jiří Drahoš. Nicméně jsem se obával, že rozhodne v prvním kole, to se nakonec nepotvrdilo,“ řekl petrovický starosta Petr Štěpánek.

V prostorách výstavy se u nich mohou návštěvníci zastavit a třeba si přečíst, jaký nejvyšší počet vajíček měl Micky Mouse ve svém košíku, zjistit, co se v 80. letech poslouchalo na walkmanu, nebo jak také může vypadat originální studentské tablo.
OBRAZEM: Retro aneb Co rodiče málem vyhodili