V Oblastní nemocnici Příbram se onkologická ambulance nejčastěji věnuje ambulantní léčbě a sledování pacientů s již diagnostikovanými nádorovými onemocněními. Nabízí také protinádorovou chemoterapii, imunoterapii, hormonální a biologickou léčbu, symptomatickou terapii nebo dispenzarizaci pacientů. Samozřejmostí je i úzká návaznost na ostatní lůžková a ambulantní oddělení nemocnice.

„Spolupracujeme s Komplexními onkologickými centry a radioterapeutickými klinikami KOC FN Motol, VFN Praha či Nemocnice Na Pleši a máme vlastní ředírnu cytostatik v nemocnici,“ řekl mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota.

Nejčastějším diagnostikovaným zhoubným onemocněním jsou kožní nádory, karcinomy tlustého střeva a konečníku, karcinomy prsu u žen a zhoubné nádory prostaty a plic. Formy rakoviny jsou takové, na jejichž rozvoji se podílí nezdravý životní styl. Například kouření je zodpovědné za vznik až 90 procent případů rakoviny plic.

Ilustrační foto
Onemocníte rakovinou? Deník zmapoval nejzamořenější okresy Česka

S onemocněním rakovinou se v nějaké formě ať u příbuzných nebo známých asi už setkal každý z nás. Nedávnou a bohužel smutnou zkušenost mají s touto nemocí například příbramští divadelní ochotníci ze spolku Půlnoc.

„Letos v lednu na rakovinu zemřel náš kamarád a člen souboru Luboš Poslední. Smutné je to, že o rakovině vůbec nevěděl a myslel si, že jen bolí záda, protože si zřejmě skřípl nerv,“ vzpomíná členka souboru Klára Nováková s tím, že Luboš si prý na bolest zad stěžoval několik měsíců.

„I lékaři ho léčili na bolavá záda, dokonce u nás byl ještě krátce před Vánoci na návštěvě a vůbec o rakovině nemluvil, ale v polovině letošního ledna jsme se od jeho dcery dověděli, že zemřel na velmi agresivní formu rakoviny, kdy měl metastáze kolem páteře a od toho ho zřejmě právě bolely ta záda,“ dodává.

Ani v důchodovém věku by lidé neměli slevit z aktivního života.
Průměrná délka života se mezi kraji liší až o čtyři roky