Program začal v 10 hodin a již ve dvou následujících hodinách přilákal přes 100 dětí. Na stanovištích skládaly puzzle nebo si lámaly hlavy s hlavolamy. Se zavázanýma očima měly podle vůně nebo hmatu určit předměty či aromatické ingredience. „Cibuli, česnek nebo ocet poznávají bez problémů. Nejvíc je mate skořice. Mají její vůni spojenou s krupicovou kaší, tak je to pro ně to první, co je napadne," uvedla vedoucí mladších skautek Pavla Stehlíková. Děvčata neváhala okrášlit si obličej květinovými nebo jinými barevnými kreacemi.

Kluky lákala louka ke hře lacrosse, jiní dali přednost ještě víc adrenalinovějším záležitostem – střelbě na cíl nebo chůzi na lanech.
„Pro skauting mě získal kámoš Kája Souček. Zatím jsem u vlčat. V chatičce tady dneska nepřespím, ale ve stanu jsem už na táborech přes noc byl," řekl nám Petr Macháč. Zatím si prý stihl kromě lanových překážek pod pečlivým dohledem a podrobnou instruktáží dospělých vyzkoušet střelbu z pistole. „Jednou jsem se trefil," pochlubil se.


„Zatím tu vládne pohoda. Občerstvení nabízíme skutečně za lidové ceny," upozornil na nabídku kuchyně František Zeman alias Prófa, vedoucí střediska Zvon. Potvrdil, že se největší oblibě u strávníků těší guláš, kterého přichystali pořadatelé obrovský hrnec. Děti gulášek zapíjely růžovou limonádou se stejným gustem jako dospělí pivem. Prófa se těšil na večerní program. „Budeme si povídat u táboráku, ale možná se přemístíme do chaty, kde si osvěříme zážitky promítáním filmů ze skautských táborů a dalších našich, prohlédneme si kroniky a možná mezi nás přijde i Jarda Holeček s partou muzikantů," poznamenal. Zároveň připomněl, že skauting na Sedlčansku slaví letos 90 let od svého vzniku a jednotlivými etapami zájemce provede výstava v Městském muzeu Sedlčany. Snímky, dokumenty i trojrozměrné předměty si mohou zdarma návštěvníci ve vstupní hale muzea prohlédnout do 19. října. Marie Břeňová