„Účinnou látkou ve Smolence je smrková pryskyřice, která dokáže zklidnit zarudlou pokožku se sklonem k zánětům a kožním problémům. Je vhodná i při problémech zubů," vysvětlila nám.
„Mastičku vyráběl už náš praděda a my v receptuře rodu Voštů z jižních Čech pokračujeme. V 19. až 20. století tuto mast vyrábělo dost lidí, pak se na ní trochu pozapomnělo a my jsme se rozhodli vzkřísit rodinný recept. Nyní jsme jediní v republice, kteří ji vyrábí," řekli nám Barbora a Vojtěch Klecandovi. Museli však předtím absolvovat nemalé administrativní kolečko.
Smolu sbírají v lese celoročně. „Chodíme po lese a když vidíme na smrku výrony, tak je nožíkem odřízneme. Ideální je, když nás lesní dělníci upozorní na místo, kde těží stromy," dodali k začínajícímu podnikání s tím, že měsíčně vyrobí kolem tisíce kelímků.
Zkapalní šípky a trnky v celém okolí
Lenka Zrůbková a její partner Ladislav Červenka z Prosenické Lhoty si po vzoru svých předků váží darů přírody. Sbírají šípky a trnky v celém okolí.
„Jezdíme až na Vysoký Chlumec, hodně šípků bývá u Příčov. Trháme plody bez rukavic," říkají a připouští, že někdy jim trny dokážou pořádně poškrábat ruce nebo obličej. „Sbírat nám pomáhá i babička a vlastně celá rodina," říkají a pochvalují si, jaké znamenité víno z těchto plodů lze vyrobit. „Letos teprve musí šípky dozrát, ale bude jich kvůli suchému létu málo. Trnek by mělo být naopak hodně," hodnotí Červenka letošní úrodu. Marie Břeňová