NEDĚLE:

Silničáři varují před ledovkou. Ta ohrožuje řidiče konkrétně na silnici R4 u obce Dubenec, kde už večer v sobotu havarovalo několik aut. 

Zimní počasí se projevilo i na nehodovosti. Například v sobotu havaroval třicetidvouletý řidič fabie, který nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky. Nehoda se stala na rychlostní silnici R4 u obce Voznice.

„Řidič fabie předjížděl vůz značky Ford. Na rozbředlém sněhu, který pokrýval vozovku, dostal smyk. Jeho vůz vyjel mimo vozovku, otočil se na střechu a po zpětném dopadu na silnici narazil do přejížděného fordu, který ještě narazil do vozu značky Renault. Nehoda se obešla bez zranění, škoda způsobená na vozidlech činí 97 tisíc korun," uvedla k nehodě mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Napilno mají i hasiči, kteří odstraňují stromy a větve popadané na silnice. "Do 07:00 už hasiči vyjížděli třicetkrát, většinou šlo o stromy a dopravní nehody," uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Nejvíce zásahů bylo podle ní na Benešovsku, Kladensku, v Praze-západ a na Rakovnicku.

Během soboty středočeští hasiči vyjížděli ke 164 případům, obvyklý denní průměr je přitom 40. Zasahovali u 30 dopravních nehod a ve 120 případech zajišťovali technickou výpomoc - většinou odstraňovali popadané stromy a větve. Nejvíce výjezdů bylo na Rakovnicku a Kladensku, kde zaznamenali 35, respetive 29 zásahů. Na Benešovsku a v Praze-západ vyjížděli patnáctkrát, na Mělnicku a v Praze-východ třináctkrát a na Příbramsku jedenáctkrát.

SOBOTA:

Letos udeřila zima poměrně brzy a to kvůli proudění studeného vzduchu ze severu. Je vcelku neobvyklé vidět sníh na ještě neopadaném barevném listí, i když podobný vpád arktického vzduchu byl v roce 2009, kdy napadl sníh dokonce ještě, když byly na stromech zelené listy a to už 13. října.

Řidiči by si měli dát pozor, protože silnice jsou pokryté mokrým sněhem a meteorologové dokonce varují před tvorbou ledovky a náledí po celou sobotu a neděli. Zima navíc zaskočila mnohé motoristy, kteří nestačili přezout zimní pneumatiky. 

V sobotu odpoledne byla teplota kolem nuly a v noci se má ještě více ochladit. "Studené počasí potrvá do poloviny nadcházejícího týdne. Noční teploty budou klesat k mínus 5 °C, ojediněle i níž," informuje Petr Dvořák z ČHMÚ a dodává, že od čtvrtka ale nastane teplé jihozápadní proudění a denní teploty vystoupí na 5 až 10 stupňů Celsia. "Současné chladné počasí je jen několikadenní studenou epizodou, obecně však pokračuje teplejší charakter podzimu," objasňuje meteorolog. (čtk, kh)