Historické kořeny jsou hluboké a počínají okamžikem smutného odchodu obyvatel z Ledrenského údolí a z mnoha obcí z oblasti Trenta na území Čech a Moravy v období první světové války. Sice to byly okamžiky pro všechny velmi těžké, vytvořily ale mezi našimi územími vazby přátelství, které přetrvaly až do současnosti. Jelikož v období pobytu na našem území zde zemřelo mnoho lederských spoluobčanů, je tato vazba velmi hluboká a nesmazatelná. I pradědeček současného starosty údolí Valle di Ledro, Renata Girardiho, stejně tak jako předkové dalších jeho spoluobčanů, je pochovaný na příbramském hřbitově.

Vzácné hosty z Valle di Ledro v čele se starostou Ledra Renatem Girardim, bývalým starostou Giulianem Pelegrinim a emeritním tridentským arcibiskupem Luigim Gottardim přivítal starosta města Příbrami Jindřich Vařeka, spolu s místostarostou Václavem Švendou, a zástupci Svaté Hory.

Slavnostní akcí s oceněním zasahujících hasičů, ukázkami moderní i historické techniky nebo dovedností těch nejmenších si profesionální i dobrovolní hasiči připomněli 40. výročí požáru Svaté Hory.
Hasiči vzpomínali na likvidaci požáru Svaté Hory

Hosté i pořadatelé se společně zúčastnili Mše svaté, potom se odehrál krátký pietní akt u památníku válečných vysídlenců z Valle di Ledro v ambitech, následně starostové slavnostně otevřeli výstavu výtvarných prací žáků příbramských základních a středních škol vytvořených v rámci soutěže Memoria Viva a pak se odehrál slavnostní oběd v refektáři Svaté Hory.

Odpoledne se uskutečnil pietní akt na březohorském hřbitově a od 17 hodin Slavnostní koncert na počest 100. výročí návratu válečných uprchlíků z Valle di Ledro do vlasti italského Sboru Cima d´oro, Příbramské filharmonie a Vepřekova smíšeného Sboru v basilice na Svaté Hoře.

Stavění máje a čekání na podpálení hranice s čarodejnicí ve Staré Huti.
OBRAZEM: Pálení čarodějnic se odložilo, hasiči měli výjezd