To vše nabídne areál Domu přírody Brd, který vznikne v loveckém zámečku Tři trubky v CHKO Brdy. Vyplývá to z Interpretačních plánů, které společně připravily Vojenské lesy a statky ČR (VLS) a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Společný projekt VLS a AOPK ČR Dům přírody Brdy se má stát hlavním návštěvnickým objektem nedávno vzniklé chráněné krajinné oblasti. Historický památkově chráněný objekt loveckého zámečku, který v lesích u soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka nechal na konci 19. století vystavět hrabě Jeroným Colloredo-Mannsfeld, návštěvníky uvede do míst, která jsou v mnoha ohledech ve středních Čechách výjimečná.

V sobotu 6. května v podvečerních hodinách došlo nedaleko obce Bohostice při neopatrné manipulaci s lodí k úniku ropných látek na hladinu Orlické přehrady.
Na Orlíku uniklo z motorové lodi palivo

„Celá expozice by měla návštěvníkům připomínat, čím Brdy jsou - rozsáhlým ostrovem horských lesů uprostřed Čech, který člověk po staletí využívá, mění, ale neobývá ho," uvedl ředitel VLS Josef Vojáček.


„Cílem našeho programu Domu přírody je vybudovat po vzoru jiných evropských států ve vybraných chráněných územích síť návštěvnických středisek. Značka chráněné krajinné oblasti přitahuje turisty, kteří přispívají k ekonomickému rozvoji místních obcí. Domy přírody, stejně třeba jako naučné stezky či ptačí pozorovatelny, pomohou návštěvníkům poznat zdejší přírodu, což je jeden z předpokladů její lepší ochrany," vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.


V první části expozice na Třech trubkách se návštěvníci dozví všechny souvislosti vzniku krajiny Brd, která se vymyká svému okolí. Druhá část bude ukazovat, jaké přírodní, kulturní i historické poklady Brdy skrývají. Třetí pak vysvětlí, proč a jak je třeba chránit zdejší jedinečnou přírodu chránit.


Chybět nebude ani expozice o lesních řemeslech, geologické miniexpozice a nauka o lesní fauně a floře. Multifunkční prostory by pak měly poskytnout zázemí pro dočasné výstavy a pro vzdělávání díky obohacujícím snímkům a záběrům z krajiny. Samozřejmostí nebude chybět zázemí pro návštěvníky, včetně sociálních zařízení, občerstvení a informační servis.

CHKO Brdy.
Vojenské lesy představí trofeje ulovené zvěře

„V širším okolí památkově chráněného objektu vznikne několik zón pod širým nebem. Na dvoře hospodářských objektů zámku se počítá s vybudováním venkovních expozičních ploch věnovaných rostlinám na Brdech, živlu voda a jeho zdrojích a využitelnosti, pod stromy na okolních pozemcích by měla vyrůst stanoviště s interaktivními prvky, a také skanzen v objektu přesunutého seníku. Areál tak bude sloužit široké veřejnosti, která se chce dozvědět informace z dříve nepřístupného újezdu, naučit se a vyzkoušet si něco nového a především strávit čas v klidné a tiché krajině nedaleko Prahy," přiblížil Jan Sotona, mluvčí VLS.

Na areál pak po pyrotechnické asanaci ploch bude navazovat síť turistických tras, cyklotras a naučných stezek směrem na bývalé dopadové plochy Jordán a Tok či na náhorní pánev k Padrťským rybníkům.

Dopravní dostupnost

Součástí interpretačního plánu jsou i doporučení řešící zajištění dobré dopravní dostupnosti Třech trubek. Zvažováno je vybudování pěšiny pro pěší návštěvníky, která by vedla paralelně s účelovou komunikací a propojila záchytné parkoviště ve Strašicích s Třemi Trubkami. Dále se uvažuje o vytvoření nízkokapacitního parkoviště II. stupně v blízkosti areálu, a tedy dopravní dostupností pro omezený počet aut řízený pomocí inteligentního parkovacího systému.


Vojenské lesy nyní začínají s přípravou finálního projektu Domu přírody Brd na Třech trubkách pro žádost o dotaci z evropských fondů. Ten by měl být dokončen na jaře 2018.

Ilustrační fotografie.
Parkovací domy často zejí prázdnotou

Interpretační plán k areálu na Třech trubkách vznikl na základě smlouvy o spolupráci, kterou uzavřely Vojenské lesy a statky a Agentura ochrany přírody a krajiny. Tento společný projekt je součástí rozsáhlé spolupráce mezi vojenskými lesy a ochranáři v CHKO Brdy, na které se oba subjekty dohodly vloni v rámcové smlouvě. Do projektu byla zapracována také celá řada podnětů od zainteresovaných obcí, středisek a muzeí a dalších institucí v dotčené lokalitě. Plánovány jsou například naučné stezky, z nichž první by měla vzniknout v lokalitě vrchu Klobouček.


Interpretační plán je koncepční dokument, který na základě důkladného průzkumu situace v území a projednání s klíčovými partnery stanoví, jak by měly být veřejnosti představeny přírodní a kulturně historické hodnoty území, aby byly zachovány do budoucna.