Výšlapy, výlety, zájezdy ani brigády v lese se neobejdou bez předsedy Klubu českých turistů TJ Baník Příbram Miroslava Koláře.

„Na oplátku za to máme povolený vstup do vojenského prostoru a můžeme jezdit na brusinky, borůvky a houby," říká Miroslav Kolář, pro něhož je systém „lesu vzít a dát" naprosto přirozený.

Sázet stromky jezdí s turisty třicet let, takže na spoustě míst 
v brdských lesích zanechal s kolegy nový zelený život. Příbramský klub turistů má klem osmdesáti členů spíš pokročilejšího věku. 
K akcím se připojují děti členů a protože mají k těmto aktivitám vztah, využívají i možnosti zájezdů a podobně.

Miroslav Kolář: Na koukání doma z okna nemám čas

Příbramští turisté při sázení smrčků. Předseda příbramského Klubu českých turistů Miroslav Kolář.

Brdy – Kudy jsme to vlastně jeli a co je to tamhle za kopec, ptám se trochu zahanbeně při cestě brdskými lesy na brigádu. To se zeptej pana Koláře, ten to určitě bude vědět, slyším. A jak by také ne, když Brdy prochodil od roku 1972 křížem krážem.
Samozřejmě, že ví. „Tamhle je Klobouček. Je tam krásně udělané posezení pro turisty, ale autem se tam nedá," oznamuje předseda příbramského klubu turistů Miroslav Kolář v předtuše, že my mladší jsme zhýčkaní.

Nebojíte se, že statut CHKO Brdy něco změní ve vztahu ke klubu turistů?
No, vojenské lesy se nezmění, budou tady hospodařit dál, my jim budeme nadále pomáhat. Jsem za to v podstatě rád.

Otázka spíš směřovala k možnému znepřístupnění některých vámi oblíbených míst…
Znepřístupní některé bývalé dopadové plochy, ale to je otázka dohody se správou lesa a jaký poměr budou mít „lesy" k chráněné krajinné oblasti. Všechno se teď teprve tvoří, nikdo vám nic konkrétního dneska neřekne. Dověděl jsem se, že na Třemošné by se měla dělat rozhledna. Myslím si, že zohyzdí celý ten profil Brd. Je to chráněná krajinná oblast! Je ta rozhledna nutná? To je takový český fenomén, že každá vesnice chce mít rozhlednu…

Zavzpomínejte na své začátky v Klubu českých turistů, prosím.
Organizovaně jsem v klubu od roku 1972. Od příštího roku se zřejmě předsedování vzdám, protože mi bude 82 let. Klub začínal s třiceti lidmi, potom se to rychle zvedlo, koncem 80. let měl 150 lidí. Po revoluci to pak zas rychle kleslo, zájmy a možnosti byly už jiné. V posledních letech se zájem zase trochu zvedá, je nás kolem devadesáti.

Kdybyste měl poradit lidem, kterým odrostly děti a hledají další smysl života, jsou aktivity klubu receptem na šťastný život?
Rozdělil bych turisty na dvě skupiny. Legitimní členové Klubu českých turistů mají různé slevy na časopis, na dráhu, na chaty a tak. Z takového členství plynou výhody. Pak tu máme turisty, kteří byli v turistickém oddílu Baníku Příbram a především to byl klub Jáchymovských dolů, který jim poskytoval slevy. Ta tradice se v podstatě udržela, že zaplatí Baníku Příbram padesátikorunový poplatek a mají také různé výhody jako příspěvky na dráhu a podobně. To díky příspěvkům od města a od kraje. Přestože jsou turisté rozděleni na dvě skupiny, zájezdy děláme společně.

Je vám přes osmdesát a vypadáte na šedesát. Tipuji, že přes počet aktivit nemáte na stárnutí a zoufání čas…?
Samozřejmě mám kromě turistiky zahrádku na Baníku, pomáháme dětem na chalupě. Myslím, že jsem víc vytížený, než když jsem chodil do práce. Je to lepší, než koukat doma z okna.

Přebytky jablek je možné nabídnout hajným na zimu pro lesní zvěř

Jelen dvacaterák v celé své kráse.

SRAZU lesních brigádníků u hájovny nad Kozičínem dominoval v sobotu ráno úchvatný pohled na jelena dvacateráka a jeho harém za ohradou. Lidé k hájovně mohou přivézt přebytky ovoce ze zahrádek(ne plesnivé a shnilé). V zimě se o ně podělí lesní zvěř.