Splnění jeho přání netrvalo dlouho. Jen co v příbramské obecně prospěšné společnosti Alka, kde býval klientem a dnes pro ni pracuje, vyslovil přání bydlet sám, netrvalo dlouho a najednou se ocitá na prahu nácvikového bytu. Ten je ve čtvrtek dopoledne zatím plný lidí, kteří s ním chtějí tento vzrušující životní krok oslavit. Večer ale ulehne sám a ráno se vypraví do práce ne od maminky, ale ze svého.

„Ráno odtud půjdu poprvé do práce," těší se Marek a pokukuje po své mamince, která jen stěží potlačuje slzy. Ty zase po chvíli střídá smích, protože Marek má dar lidi udržovat v dobré náladě.

Zahájení samostatného bydlení se totiž nemůže obejít bez vyptávání. Nebojí se, že tu večer zůstane úplně sám? Těší se, až si přivede návštěvu? Na to Marek odpovídá, že se určitě těší a až si najde přítelkyni, budou žít spolu.

Maminka v představě hromadných mejdanů bystří sluch a zrak a pomyslně zdvihá ukazováček. Marek ale zatím musí počítat s dohledem jak ze strany rodičů, tak svého zaměstnavatele, a dodržovat domovní řád.

První startovací byt příbramské Alky si vyzkouší handicapovaný Marek. „Jako každý člověk, tak i někteří naši klienti se chtějí osamostatnit a netouží, aby jim v dospělosti za zády stáli rodiče. A protože my posloucháme jejich přání a potřeby, tak jsme se rozhodli, že jim dáme možnost vyzkoušet si, co takové samostatné bydlení obnáší. Samozřejmě to s sebou nese to, že máma s nimi není pořád, ale také jim nevypere, neuvaří a neudělá spoustu dalších věcí. Tady v tomto bytě bude mít první klient, a to Marek, vyzkoušet si všechno zvládat sám na vlastní zodpovědnost. Připravený na to v mnoha ohledech je. Vydělává si téměř dva roky peníze, je zodpovědný za svou práci a tohle je jeho další krok," říká ředitelka Alky Šárka Hájková s tím, že až se Marek osvědčí, může být adeptem na sociální byt, kde už by mohl žít s partnerkou.

Jedná se o bezbariérový byt v areálu dolu Anna, který Alce poskytlo město Příbram.

Nácvikový byt je součástí již poskytované sociální služby, sociální rehabilitace, klient tedy může počítat s pomocí a podporou od pracovníků této služby.


K dispozici zde má kompletní vybavení, které z velké části poskytli laskaví dárci. „Samostatné bydlení na zkoušku je prvním krokem našich klientů směrem k začlenění do komunity, ve které žijí", dodává Václava Caithamlová, vedoucí služby sociální rehabilitace.

Marek: Chtěl jsem mamce usnadnit život, stará se ještě o dva mladší bratry

Startovací byt Alky prožívá premiéru. Hlavním hrdinou je jednadvacetiletý Marek, bývalý klient a současný zaměstnanec.

Příbram – Hlavním hrdinou čtvrtečního dopoledne v areálu se sociálními byty vedle dolu Anna v Příbrami je jednadvacetiletý Marek Důla. Dříve klient obecně prospěšné společnost Alka, která řadu let pečuje o lidi s handicapem, nyní první nájemník nácvikového bytu.

První dojmy přiblíží následující rozhovor.

Už se vám u mamky nelíbilo?
Nejde o to, že by se mi u mamky nelíbilo, ale spíš jsem chtěl mámě nějakým způsobem usnadnit život. Mám ještě dva mladší bratry a tak jsem chtěl, aby mamka měla míň práce.

Umíte si představit, že najednou zůstanete v bytě sám? Jak jste se těšil?
Těšil jsem se hodně, ale ještě si úplně neumím představit, co od toho očekávat. Já říkám – změna je život.

Baví vás domácí práce? Úklid, vaření, praní…
Já to vesměs dělám v práci, když to tak řeknu… No, že by mě to bavilo, to mě teda nebaví, ale vím, že je to prostě potřeba.

Budete tu bydlet sám, nebo s přítelkyní?
No, zatím sám. Až si nějakou najdu, tak možná i s ní.