Proč se podle vás včelí mor šíří?

Nemocný roj přeletí na území někoho jiného, někde se usadí ve stromě nebo ve starém opuštěném úlu.

Co byste kolegům nebo majitelům zahrad doporučil, když k nim zavítá neznámý roj?

Zanedlouho se budou pálit čarodějnice. Já bych doporučoval při té příležitosti spálit staré dřevěné úly, které na pozemcích poskytují úkryt včelám a všelijakému hmyzu, a ten může nákazu přenést kamkoli. Ať se toho zbaví. Včely na jaře hledají místo, v květnu se začnou rojit. Ten, komu se na zahradě roj usadí, je za něj zodpovědný. Pokud se lidé nechtějí zbavit starých úlů, musí je zabezpečit proti vniku hmyzu. Přenašeči nákazy mohou být i vosy a sršni.

Ilustrační foto.
Zákeřný včelí mor se postupně šíří do kraje

Na rojení je nyní, jak říkáte, ještě brzy, ale co v květnu, až to začne?

Nejbližší cesta je oznámit to vedení obce, které zajistí likvidaci. Lidé také volají hasiče, kteří jsou na likvidaci roje vybaveni.

Kde všude se může roj usadit?

Kromě starého nábytku v dutině stromu, stačí objem deseti litrů, což je minimální velikost, kterou včely potřebují. Do menšího prostoru nejdou.

Je možné ten starý dřevěný úl nějak vyčistit, aby člověk nemusel utrácet za omyvatelný, nový, drahý?

Problém je v tom, že každý včelař má úl vyškrabat, vymýt roztokem louhu s desinfekčním prostředkem, nechat uschnout a vyžíhat dohněda. Tím by se měly spóry nákazy zničit. Jenže když už dojde k nákaze, musí se spálit všechno včely, úly, oblečení, nářadí, výbava. Vše, co hoří. Vždyť v minulosti se při nákaze likvidovaly včely v celých vesnicích. Dneska se to nedělá kvůli komerčním včelařům.

Ilustrační foto.
Úsekové radary mají své příznivce i odpůrce