Jak se onemocnění projevuje, je možné mu předejít? Na otázky v dnešním rozhovoru odpovídá ortoped příbramské nemocnice Filip Hebelka.

Ortoped příbramské nemocnice Filip Hebelka.

Co je to syndrom karpálního tunelu a jakou část těla postihuje?
Syndrom karpálního tunelu je onemocnění ruky, kdy dochází k útlaku středového nervu (nervus medianus) v zápěstním kanálu. Zápěstním (též „karpálním") tunelem kromě středového nervu prochází i devět flexorů (ohýbačů) prstů, které jdou od předloktí až k prstům. Dojde-li ke zvýšení tlaku v tomto prostoru, nastává onemocnění zvané „syndrom karpálního tunelu": šlachám zvýšený tlak nevadí, avšak nerv na zvýšený tlak odpoví nepříjemnými příznaky. Syndrom karpálního tunelu je v dnešní době častým onemocněním, které může v jistém věku postihnout prakticky každého z nás. Postiženými bývají zejména lidé manuálně pracující (horníci, šičky, svářeči, zedníci a například i řezníci), dále sportovci, maminky v období 3. trimestru těhotenství a v poporodním období, ale samozřejmě i ti, kteří bývají často v kontaktu s počítačovou klávesnicí nebo psacím strojem.

Každé onemocnění vzniká z nějaké příčiny, jak je tomu u této choroby?
Průvodním jevem syndromu karpálního tunelu je brnění až necitlivost prstů, zejména palce, ukazováčku a prostředníčku ruky. Tyto bolesti jsou zpočátku nepravidelné a projevují se jen při určitých polohách ruky. Postupně dochází ke vzniku noční bolesti, která pacienty budí ze spánku s pocitem takzvané „dřevěné ruky". V současné době trpí syndromem karpálního tunelu přibližně čtyři procenta populace, přičemž častěji toto onemocnění postihuje ženy.

Jak se syndrom projevuje?
Vyhledat lékaře je vhodné v případě, kdy nedochází k ústupu obtíží. Pokud jsou bolesti ruky pravidelné, dochází k noční bolesti, takzvanému přeležení ruky, máme pocit vypadávání předmětů z ruky a snížené citlivosti prstů, je určitě nejvyšší čas vyhledat lékaře.

V případě, že nás obtíže přivedou k lékaři, jaká léčba bude následovat?
Ke stanovení diagnózy jsou pro nás rozhodující dvě kritéria. Prvním kritériem jsou klinické obtíže pacienta a stav měkkých tkání ruky, hlavně svalovina v okolí palce. Druhým kritériem je výsledek neurologického vyšetření metodou elektromyografie středového nervu, která nám měří průchodnost nervu pro elektrické signály.

Existuje nějaká alternativní léčba, kterou byste nemocným mohl doporučit?
V případě, že procházíte lehčí formou syndromu karpálního tunelu, je třeba začít s klidnějším životním stylem, omezit námahu a začít s rehabilitací (vodoléčba či ortéza). Někdy může ošetřující lékař předepsat i medikamenty, které přinejmenším uleví od bolesti. Pomoci může i přechodné užívání kortikoidů (injekční formou), zvláště tehdy, kdy je potřeba ještě o nějakou dobu z nejrůznějších důvodů posunout termín řešení problému formou operace. U těžší formy je nutná operace a uvolnění nervu. Operace karpálního tunelu se provádí v rámci jednodenní chirurgie v místní anestezii. Během zákroku je třeba uvolnit nerv, který je stlačen a působí bolest. Zákrok trvá zhruba 30 minut a můžete po něm odejít domů. Potíže by měly rychle odeznít, ale je samozřejmě nutná jistá rekonvalescence. Zhruba během dvou dnů by mělo být po bolesti, stehy bývají odstraněny nejpozději po dvou týdnech. První měsíc po operaci ruku zbytečně nezatěžujeme, později provádíme různé motorické cviky a můžeme pak znovu přejít do běžného režimu. Ideální je samozřejmě po operaci nějakou dobu nechodit do práce, vzít si dovolenou a chvilku si odpočinout

Je možné syndromu karpálního tunelu předcházet?
Nepracovat dlouhodobě s přetěžováním ruky, protahovat a uvolňovat šlachy ruky, nepodceňovat varovné signály (brnění, přeležení ruky, mravenci v ruce), lékaře vyhledat raději dříve než později. Dlouho utlačený nerv již nemusí nikdy zregenerovat.

Dagmar Čerňanská