Milín žije. To je charakteristika obce nedaleko silnice R4. Bohatý program připravuje obec ve spolupráci s Centrem volnočasových aktivit. „Pocházím z Milína, na chvíli jsem se odstěhovala a nyní se zase vrátila. Žije se mi tady skvěle. Jako matka jsem obrovsky nadšená, jak Milín vychází vstříc rodinám. Je tu hodně pěkných akcí," řekla Veronika Slivková z Milína.

Nadregionální akcí je v Milíně rekonstrukce bitvy u památníků na Slivici, kterou v letošním roce navštívilo šest tisíc lidí.
V Milíně se každoročně dodržuje masopust, hromničky, pořádá pohádkový les a další akce.

Místní si zakládají na rodinném a přátelském prostředí. Potvrzuje to nedávná akce Den rodin. Ta se konala již počtvrté a vždy s jiným názvem. Den matek, Den dětí a nebo Den pro rodinu. Jde o společnou akci pro velké i malé obyvatele obce. V obci nechybí ani sportovní vyžití, kterému vládne fotbal. Místní družstvo hrálo dříve dokonce třetí nejvyšší soutěž. Nyní bojuje o návrat mezi okresní fotbalovou elitu.

Tradicí v Milíně je pozorování čápů na místním komíně. V tom samém areálu sídlí největší mimopražský filmový ateliér se čtyřmi ateliéry. Točí se v něm hlavně zahraniční koprodukce. Nejznámějším filmem, který zde vznikl, je Obsluhoval jsem anglického krále.

Starosta Milína: Nejvíce potěší poděkování

V Milíně to žije.

Milín – Starostou Milína je Pavel Nekl již několik let. Za dobu svého působení v úřadu si váží mnoha věcí, které spolu se zastupiteli v obci vybudovali.

Jak dlouho děláte v Milíně starostu?

Začínám již páté období, takže starostou jsem 18. rokem.

Jak vzpomínáte na těch 17 let, které máte za sebou?

Vstupoval jsem na místo starosty v divokém období. Šli jsme do něčeho, co jsme neznali. Je pro mě důležité, aby všichni lidé v zastupitelstvu chtěli stejnou věc a musím říct, že v Milíně to tak je. Dělá se mi tady dobře.

Na co jste za dobu svého působení nejvíce pyšný?

Dosáhlo se hodně věcí. Kdybych měl jmenovat, tak bych mohl urazit třeba zastupitele, kteří tady nyní nejsou. Musí to ohodnotit lidé. Mám radost, že tady je rozvoj. Beru hlavně věci, které nejsou vidět. Je to plyn, elektřina a také se stabilizovala kvalita vody. Nerad chodím a stříhám pásky. Potěší mě, když přijde jednou za rok člověk a poděkuje. Zároveň beru, když člověk přijde a řekne, že jsme udělali něco špatně.

Milín pořádá hodně kulturních akcí. Co myslíte, že lidi nejvíce baví?

Je složité říct, co přesně lidi baví. Jsem rád, že si tady lidé mohou vybrat. Chtějí jít na masopust, tak na něj jdou. Lidé by si měli vybrat. Vnucovat něco, je špatné.

V Milíně to žije.

Přílet čápů do Milína každoročně lidé očekávají i se na něj připravují.

V Milíně to žije.

Děti a jejich matky mají v obci široké možnosti vyžití.

V Milíně to žije.

Masopust v Milíně je každoroční tradicí.


Milín – Místem zábavy v Milíně je Centrum volnočasových aktivit. Jak funguje a co připravuje za akce? Zeptali jsme se Dany Reiterové, která v něm pracuje.

Jak zatím funguje Centrum volnočasových aktivit v Milín?

Centrum volnočasových aktivit (CVA) funguje tak, jak jsme plánovali, což znamená, že z největší části slouží jako knihovna. Dále knihovnice zajišťují odborný dozor během otevřeného Nízkoprahového klubu. Klub je propojený s venkovními prostory, kde je možno využívat také horolezeckou stěnu a do budoucna přibude venkovní ping-pongový stůl a ruský kuželník. V centru sídlí také mateřské centrum, se kterým spolupracujeme.

O co je největší zájem?

Kromě knihovní služby, které jsou nejvíce využívané, následuje mateřské centrum (to je ovšem samostatný subjekt – občanské sdružení). Svou opodstatněnost určitě obhájil nízkoprahový klub.

Jaké akce v nejbližší době chystáte?

Chystáme výstavu místní pobočky základní umělecké školy Rožmitál. Vernisáž je v úterý 5. června od 16 hodin. Výstavu zahájí hudební vystoupení. Otevřena bude do 19. června. Další akcí je výstava o rodákovi Emanuelu Bořickém.