Možnost houbaření, dlouhých procházek po brdských lesích, spousta kulturních akcí, spolků plných šikovných lidí, školu, školku, obchod, hospůdky, to všechno by se pro Obecničáky či Bečánováky, jak se jim někdy říká, jen stěží dalo vyměnit za lepší místo k žití.

Jednou z nejoblíbenějších akcí, které se tu konají pravidelně už nejméně tři desítky let, je Zlatý nuget Bečánova. Nejznámějším obecnickým spolkem je zřejmě Divadelní soubor Skalka, který už několik desítek let těší diváky pravidelně na začátku letních prázdnin v lesním divadle u Nového Podlesí.
„Soubor má dnes kolem 30 lidí, z většiny Obecničáky, také dívku z Příbrami a ochotníky z Podlesí," říká režisér souboru a také místostarosta Josef Hudeček.

Obecnice leží při okraji Vojenského újezdu Brdy, asi šest kilometrů severozápadně od Příbrami. Patří k ní víska Oseč. Proč se Obecnici říká Bečánov, není prý zcela jasné. Ani o vzniku názvu Obecnice.

Starosta Josef Karas se domnívá, že název Obecnice mohl vzniknout ze spojení slov „obec jako nic". „Možná proto, že obec kdysi byla velmi malá. Nic oficiálního o původu jména nevím," krčí rameny starosta. Podle jednoho z pramenů jméno obce vzniklo tak, že vesnice byla postavena na obecních pastvinách a pozemcích. Tedy pastviny obecní a přípona -ice, Obecnice. Obec bude mít také brzy svůj znak a vlajku. Zatím existuje pětice návrhů.

Ve škole se všichni známe

Školáci v Obecnici s paní učitelkou Marií Riegertovou.

V ZÁKLADNÍ škole v Obecnici bylo včera dopoledne ticho jako o prázdninách. Skoro všichni žáci byli totiž na výstavě v Praze. Někdo tu ale přeci jen zůstal. Vzdělávání zbytku žactva měla zrovna na starosti paní učitelka Marie Riegertová (na snímku). Učí už tři desítky let. V obecní devítiletce působí teprve třetím rokem. Jak se vám líbí v menší škole? „Je to velký rozdíl.V menším počtu dětí to ale není. Na jazyk mám třeba 23 žáků ve třetí třídě, což je docela hodně. Je tady prostě jiná atmosféra, taková rodinnější, všichni se znají a děti jsou mnohem slušnější," hodnotí práci v obecnické základce Marie Riegertová.

Miroslav Táborský: Brdy jsou pro mne rájem

Miroslav Táborský na zahrádce.

MIROSLAV TÁBORSKÝ (na snímku) žije v Obecnici pět let, předtím bydlel v Praze. Zastihli jsme ho při hlídání synka. Mezi houpáním prcka se věnoval očistě zahrádky. Jak se mu v Obecnici žije? „Je tu klid a pohoda. Kousek do lesa, ideální místo pro dítě. Celý život jsem do Brd jezdil na vandry, ještě dřív, než jsem vůbec tušil, že tu budu bydlet. Jsem tu rád," svěřil se Miroslav.

Josef Karas: Myslím, že se tu žije docela dobřeStarosta Obecnice Josef Karas.

Obecnice – Dvaapadesát let v Obecnici žije a druhé volební období je hlavou obce rodák Josef Karas. Starostou se stal už po revoluci, pak s funkcí skončil. V roce 2006 se starostenský vlak rozjel podruhé.

Jak se vám v Obecnici žije?
Myslím, že se tu žije celkem dobře. Naučili jsme se tady žít s armádou a musíme se naučit žít i bez vojáků, kteří odejdou.

Když se ohlédnete, co zásadního se v Obecnici podařilo udělat?
Je to asi odkanalizování celé obce. Výstavba vodojemu, přístavba školky, výstavba nové školní jídelny a věci jako běžná údržba komunikací. Máme také už představu o odkanalizování a vodovodu v Oseči. Vybudujeme také spolkový dům.

Co vás baví? Vaše původní povolání?
Jsem zemědělec. Roky jsem pracoval v družstvu v Dlouhé Lhotě. Také jsme šest let soukromě hospodařil.

Nestýská se vám po tom?
Ale určitě jo. Kontakt s družstvem udržuji stále, jezdím se tam podívat, co je nového. Dneska jsem tady, další volební období tu být nemusím. Zemědělství bylo vždycky mým koníčkem. K tomu nějaký ten sport, dnes spíš cykloturistika.