Tentokrát jsme nejeli daleko od Příbrami. Podlesí je od ní vzdálené přibližně dva kilometry. Tato obec je, jak napovídá název, situována do blízkosti brdských lesů. Při procházce se během chvíle ocitnete v úzkých uličkách a mezi příjemnými baráčky se zahradami. „Jsem na mateřské dovolené a život v Podlesí si užívám. Máme tady vše k dispozici. Myslím si, že lidé tady spolu vycházejí. Se všemi sousedy vycházíme bez problémů," řekla Krystina Žaludová.
Lidé znají Nové a Staré Podlesí. Dnes už jde jen o rozdělení pro starousedlíky. „V katastru obcí jsme již zapsáni jako obec Podlesí," řekl k tomu starosta Milan Kříž.

Lidé v Podlesí žijí také sportem. V areálu Sokola Podlesí jsou tenisové kurty a místní fotbalisté hrají I. B třídu.
Kulturní program každý rok oživí Tramtamtýdamtůdá fest a divadelní představení. Již tradiční se dá nazvat Loučení s létem.

Podlesím poběží, poplave a pojede Brdonoš

Na začátku srpna se v Podlesí uskuteční již 4. ročník triatlonového závodu Brdonoš Podlesí. „Úpravy dozná plavecká i běžecká trať a cyklistická trasa povede také jinými místy," řekl organizátor Marcel Forejt.

Plavecká část se uskuteční v blízkém rybníku Kašák. Odtud závodníci vyrazí do brdských lesů, kde si užijí krásné přírody. Běžecká trať povede v okolí fotbalového hřiště. Připraveno bude občerstvení a také večerní hudební program. Ten má na starosti dvojice Djs Djangala a Dubios. Tečkou na závěr sportovního dne bude světelná show.

Již nyní si můžete rezervovat svá startovní čísla. Počet účastníků je omezen číslem 100. Závodníci by měli mít kvalitní horské kolo a na trať jsou vpuštěni jen amatéři.Závod není započítáván do žádné republikové soutěže a je určen pro nadšence.

Znak Podlesí

V Podlesí jsou pyšní na svou mateřskou školku.

Vrch štítu je zlatý, od ostatní zelené plochy tmavšího odstínu jej odděluje trojvrší. To vyjadřuje polohu obce pod lesnatými kopci středních Brd. Další přírodní charakteristikou je říčka Litavka protékající obcí, již v patě štítu připomíná stříbrný zvlněný pruh. Zkřížená hornická kladiva a hutnická odpichovací vidlice odkazují na hornictví v obci.. Zlato pokrývající i vrch štítu připomíná nejstarší historii okolí Podlesí, jež je spojena s rýžováním zlat.

Starosta Kříž: Kanalizace je naše vlajková loď

V Podlesí jsou pyšní na svou mateřskou školku.

Podlesí – Se starostou Podlesí Milan Křížem si Deník povídal o „jeho" obci.

Kolik let už jste starostou Podlesí?

Jsem tady starostou od 1. ledna 1998, takže 15 let.

Čeho si nejvíce vážíte za 15 let, kdy jste ve funkci?

Cením si toho, že na úvod mého působení se dokázaly sehnat dotace na úroky z úvěru, které v tu dobu obec měla. Za svojí vlajkovou loď považuji vybudování splaškové kanalizace.

Proč je Podlesí rozdělené na Nové a Staré Podlesí?

Dnes už to má pouze místní význam. Od roku 1990 jsme v katastru a v lexikonu obcí České republiky zapsáni jako obec Podlesí v okrese Příbram s katastrálním územím Podlesí nad Litavkou. Tvoříme tedy jeden celek. Rozdělení je důležité hlavně pro starousedlíky, kteří se podle Nového nebo Starého Podlesí poznávají. Když někdo řekne, že tam šel pan Ježek ze Starého Podlesí, tak hned víme.

Na jaké sportovní a společenské akce se u vás mohou lidé během roka těšit?

Kulturní a sportovní život u nás funguje. Dříve byl živější, protože se využívala stará hospoda. Sportovní vyžití je možné v areálu Sokola, kde je fotbalové hřiště a tenisové kurty. Vznikl u nás zajímavý závod s názvem Brdonoš, který kombinuje několik sportovním disciplín. Obec pořádá pro děti loučení s prázdninami. Akce se koná již několik let a má velkou tradici a návštěvnost. Nemohu zapomenout na hasiče.
Velké úspěchy sklízí mladí hasiči, kteří se umisťují na předních příčkách v okresních soutěžích. Na letošní rok se také chystá Podleské kulturní léto.