Jak si troufáme ji takhle hodnotit? To proto, že zvítězila v krajském kole soutěže Vesnice roku 2012. Po dlouholetém soutěžení se může pyšnit oceněním Zlatá stuha a od kraje má slíbenou milionovou finanční odměnu. Nesmíme zapomenout na obec Velká, která ke Kamýku neoddělitelně patří.

Vítězství ale nepřišlo samo. Kamýčtí se museli dlouhodobě snažit. A možná jim to šlo samo od sebe. Jen proto, že jsou pilní, pracovití, plni nápadů a ještě navíc kamarádští. Neváhají se nezištně zapojit do společných akcí, pomoci jeden druhému.

„V Kamýku je spousta věcí, na které by člověk mohl být pyšný. Asi nejvíc na to, že se tu udržuje čistota, prostě, že se tu dobře žije," pěla chválu na svůj domov Kateřina Ptáčková, která spolu s přáteli před kulturním domem při oslavách vítězství v soutěži rozdávala dobrůtky a úsměv.

Ocenění od kraje si Kamýčtí považují o to víc, že se obec úspěšně dokázala „zvednout" z ničivých povodní, které ji v minulosti potrápily. Před deseti lety vltavská voda zaplavila v Kamýku 60 objektů, z toho 37 rodinných domků. Celkové škody na majetku obyvatel přesáhly osm milionů korun.

Škody se nevyhnuly ani obecním objektům. Obecnímu úřadu, základní škole, čistírně odpadních vod, vodním zdrojům, čerpací stanici, celkové škody dosáhly 11 milionů korun. Místním firmám voda tehdy natropila škody za necelých 15 milionů korun.

Teď se obec může těšit na milionovou odměnu. Jak s penězi naloží, jsme se zeptali starosty Petra Halady: „To naprosto netuším. Když dostaneme peníze, jako dříve například za dvě Bílé stuhy a Modrou stuhu, tak si o tom vždycky rozhodovali lidé v anketě. Znovu to nechám na nich. Peníze získali de facto oni."

Kamýk se může mimo jiné pyšnit i proslulým folklorním tanečním souborem Kamýček. Vystupuje nejen u nás, ale i v zahraničí. Výjimečný je také tím, že se mu daří už přes 60 let držet pionýrskou organizaci. Každé léto pořádá pro děti letní tábor na Loužku. (použity informace z webu města)

Střípky z kamýckých aktivit:

Letní tábor na Loužku.

LETNÍ tábor na Loužku na Orlické přehradě funguje od roku 1977 a děti tam jezdí doposud. Pionýrská organizace v Kamýku nad Vltavou zahájila svou činnost již v roce 1950. Vedoucími oddílů byli učitelé a kamýčtí občané, kteří pracovali s dětmi v odpoledních hodinách či víkendech.

Taneční soubor Kamýček.

KAMÝČEK nejčastěji vystupuje v Kamýku a jeho okolí. Dosud se účastnil folklorních přehlídek a festivalů v Kovářově, v Tuchlovicích, v Zadní Třebani, Dětské Strážnice, přátelského vystoupení ve Francii a Mezinárodního festivalu v Rusku a Bělorusku. 

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Kamýk nad Vltavou.

SBOR dobrovolných hasičů v Kamýku nad Vltavou vznikl v roce 1883, podle dochovaných zápisů z členských schůzí se dalo zjistit, že v roce 1904 měl sbor 20 členů. Členská základna se postupně rozšiřovala až do současnosti, kdy má 39 členů. Snímky: archiv obce