K podpoře vnímání, komunikace a pohybu končetin u seniorů a dlouhodobých pacientů slouží projekt Bazální stimulace. Do tohoto projektu se už před časem zapojila také příbramská nemocnice.

„Tento systém péče aktivizuje pacienta pomocí polohování a speciálních masáží. V úzké spolupráci s rodinou pacienta je také vytvořena tzv.biografická anamnéza, která pak umožňuje odbornému personálu navázat s konkrétním pacientem velmi úzký a specifický vztah," vysvětlil podstatu projektu ředitel nemocnice Stanislav Holobrada.

Příbramská nemocnice dostala od města letos na Bazální stimulaci grant. „Plánujeme využívat tuto komplexní péči kromě interní JIP, kde je již bazální stimulace prováděna i na dalších lůžkových jednotkách, a to i v rámci své sociální služby – na sociálních a odlehčovacích lůžkách," říká Holobrada.

Sociální lůžka jsou určena pacientům, kteří již mohou být propuštěni z akutní hospitalizace, např. po léčbě zlomeniny nebo jiném poranění či onemocnění, ale souběh jejich chronických onemocnění, věku, sociální situace a úrovně soběstačnosti jim to neumožňuje.

Odlehčovací lůžka zase pomáhají zajistit potřebný odpočinek pro ty, kteří doma pečují dlouhodobě o osobu zcela odkázanou na jejich pomoc a potřebují si zařídit své osobní záležitosti, jsou sami nemocní nebo chtějí odjet například na dovolenou.

Pro dotazy jsou k dispozici telefonní čísla: 318 641 264 a 318 654 140 nebo e-mail nasledna.pece@onp.cz.