Má pomoci otevřít oblast Brd turistům – ovšem bez toho, že by se objevilo cokoli, co by místními nebylo vítáno. Co by narušovalo zdejší klid a možnosti odpočinku, což vedle přírodních krás patří k lákadlům oblasti, jež po desetiletí zůstávala uzavřeným vojenským prostorem.

Zázemí ano, velké projekty ne

Představy Víta Rakušana (STAN), náměstka středočeské hejtmanky, k jehož kompetencím patří i cestovní ruch, hovoří o zřízení dřevěných přístřešků pro výletníky, infocenter – a především kvalitního značení cyklotras; pěším výletníkům již slouží značení, o něž se postaral Klub českých turistů. Dále je třeba stanovit, která místa by se měla stát hlavními vstupními branami do regionu – pokud si to místní budou přát – a je potřebné vybudovat tam parkoviště. A důležité také je nezapomínat na zázemí v podobě důstojných toalet a odpadkových košů.

Šalmaj 2016. Na snímku vlevo je kapelník Ginevry Václav Plecitý.
Sto tisíc korun ze vstupného na šalmaj půjde na charitu


Vznikat by to mělo po dohodě všech, kteří mají rozvoji turistiky v regionu co říci. Především s radnicemi obcí a měst, vlastníky pozemků (zhruba tři čtvrtiny oblasti Brd spravují Vojenské lesy a statky ČR; významnými držiteli majetku jsou zde také rodina Colloredo-Mannsfeldů a katolická církev reprezentovaná pražským arcibiskupstvím) – a samozřejmě také s ochranáři. S tím, že by se oblast otevřela pro developerské projekty, se nepočítá.

Hranice krajů nemá hrát roli

K dohodě o tom, co se vybuduje, kdo to zařídí a z jakých peněz, by měla pomoci právě činnost nově ustavovaného spolku, u něhož se snad podaří, že bude vyvíjet činnost nejen ve středočeské části Brd, ale i na území Plzeňského kraje. Ve spolupráci se Středočeskou centrálou cestovního ruchu by měl spolek také pomáhat zajišťovat návštěvnický servis – od propagace přes mapy či brožury až po balíčky regionálních nabídek či vývoj turistické aplikace. A ano, spolek by měl rovněž pomoci mírnit napětí, pokud se objeví – tak alespoň byly v minulosti vnímány samostatné záměry na podporu cykloturistiky, s nimiž přicházeli představitelé města Příbram a Ekologického Centra Orlov. 


Zajišťovat každodenní kontakt s jednotlivými členy spolku zřejmě bude stálý zaměstnanec. Na počátku by se měl podílet i na přípravě celkové strategie. Ne ovšem tak, že by snad sám určoval, kde by bylo vhodné vybudovat dejme tomu infocentrum s parkovištěm. Jeho úkolem bude zjistit, kde by si takové zázemí přáli členové spolku – a zda o něco podobného stojí i místní radnice. A jeho činnost by měla napomoci tomu, aby návštěvnická parkoviště nevznikla třeba ve třech sousedících obcích – a pak široko daleko nikde nic.

Ať je slyšet názor malých obcí

Aktuálně podle Rakušanových slov vrcholí debata o návrhu stanov spolku; v pátek dojde za účasti právníků na posouzení předaných námitek. Do 14 dnů by pak na adresu možných budoucích partnerů měla dorazit konečná nabídka ke spolupráci. Připojit se mohou obce a města (ať už samostatně, nebo jako sdružení), různé organizace i podnikatelské subjekty, a to v poměrně široké oblasti: ve středních Čechách od Mníšku až po Rožmitálsko. 

Ilustrační foto.
Nové kamery by mohly zmírnit vandalství


V případě obcí se počítá s tím, že budou přispívat částkou 10 Kč na obyvatele – a podle tohoto klíče také bude upraveno hlasování (ovšem se zvýhodněním těch nejmenších členů, aby jejich názor měl šanci být slyšet například v porovnání s městem Příbram); v případě pozemkových vlastníků, institucí či podnikatelských subjektů jsou dány limity maximálního vkladu, aby nikdo nemohl v rámci společného rozhodování získat jednostrannou převahu. Což platí i pro zakladatele spolku – Středočeský kraj.

Vojáci sice Brdy opustili, úplně odejít ale nemíní To, že byl v Brdech zrušen vojenský újezd, ještě neznamená, že by vojáci odešli nadobro. Armáda si ponechává možnost návratu, pokud by se proti současným poměrům významně změnila mezinárodní situace. Ne do celých Brd se také návštěvníci dostanou. Zůstává zapovězený prostor s ochranným pásmem, který lze využít jako střelnici; nepřístupná zůstane také již nevyužívaná dopadová plocha, kterou od pozůstatků munice nejen že nelze spolehlivě vyčistit, ale bezpečné by nebylo ani provádět pyrotechnický průzkum. Naopak úvahy o možné výstavbě brdského radaru už zřejmě definitivně patří minulosti.