Region – Tak ho tu dnes máme. Pátek 13. Pro některé je to znamení, že by neměli z domu vystrkovat ani nos, pro jiné je to dobrá výmluva pro případ, když se mu něco nepodaří podle jeho představ.

Ačkoli pátek 13. straší lidi už stovky let, stejně nakonec záleží na každém jedinci, jak se pověrám poddá. Navíc numeroložka Růžena Šamanová dodává, že 13. 9. 2013 je rozhodně dobré datum a není se čeho bát.

„Když sečtu všechna čísla v datu podle numerologických pravidel, vychází celkově číslo 1. To je číslo rozumové, rozhodně není třeba se dnešního dne obávat," sdělila Deníku Růžena Šamanová. Podle jejích slov bude dnes převládat hlavně jednání založené na rozumovém rozhodování. „Lidé se nemusejí obávat žádných stresových situací, ty dnes nehrozí. Naopak, ve výhodě budou především silné osobnosti, které si tento den prosadí spoustu věcí. I svatba v tento den je dobrou volbou," dodala Růžena Šamanová.

Původ pověry:

Na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí a ten třináctý z nich byl Jidáš, který Krista zradil. Židé považovali třináctku za nešťastnou, protože třináctým písmenem v hebrejské abecedě je písmeno M, což je první písmeno ve slově Mavet, které znamená „smrt." Reálný základ má tato pověra v pátku 13. října 1307. Právě tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů a následný zánik řádu. Od tohoto dne následovníci templářů považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den. Zdroj: wikipedia