Takoví lidé si ale neuvědomují, že tím páchají trestný čin a v případě, že se to na ně „provalí", mohou jít dokonce až na rok do vězení.

Právě o tom totiž mluví paragraf 219, nazvaný výstižně Zatajení věci. „Ten, kdo si přisvojí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětí svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti," vysvětlila policejní mluvčí Petra Potočná.

Že však mezi námi žijí i poctiví nálezci, svědčí několik případů z poslední doby. Poslední se odehrál na Kladensku a jeho hlavními hrdiny byli tři středoškoláci Lukáš, Natálie a Dáša z dětského domova v Unhošti.

Ilustrační foto
Pejskaři našli u „Čerťáku" vuřty s kovovým plátem

Společně našli při cestě do školy v bankomatu pět tisíc korun. Přestože je taková částka velkým lákadlem, trojice teenagerů neváhala a odevzdala nalezené peníze Jiřímu Beránkovi, řediteli domova, ve kterém dospívající děti žijí.

Díky tomu, že bankomat je vybavený kamerou, podařilo se dohledat a kontaktovat majitele peněz, kterému spadl kámen ze srdce. Že se s bankovkami ještě setká, už nedoufal.
Nejen na Kladensku však žijí poctiví nálezci. V závěru ledna se nestíhala divit nymburská seniorka, která zvedla ze země peněženku v Tyršově ulici naproti sokolovně. Bylo v ní šest tisíc korun.

„Nechtěla jsem ji moc šacovat a odnesla jsem ji hned strážníkům. Nikdy předtím se mi nic podobného nepřihodilo. O tom, že bych si peníze nechala, jsem vůbec neuvažovala," řekla poctivá nálezkyně, která si nepřála uvést své jméno.

I v tomto případě našly peníze svého majitele. „Podle údajů v peněžence jsme kontaktovali majitelku, která si ještě téhož dne odpoledne peněženku na naší služebně vyzvedla," potvrdili strážníci.

Splutí Mastníka patří na Sedlčansku již neodmyslitelně k Velikonocům.
Splutí Mastníka si vyzkoušeli i lovci mamutů

Ne všude však takové pozitivní příklady z poslední doby mají.

Muž v Berouně nedávno přišel o svůj velmi drahý mobilní telefon. O něj nejspíš přišel v supermarketu, kde s manželkou nakupoval. Mobil byl v hodnotě téměř 15 tisíc korun.

V případě dopadení by se právě tento případ dal kvalifikovat jako zatajení věci, za který by v krajním případě mohl majitel lehko nabytého telefonu až na rok do vězení.

Strážníci se ale shodují v tom, že čím dál častěji přicházejí na služebnu lidé s nalezenými věcmi, aby je vrátili.

Ne vždy jde o peněženky nadité penězi, ale například doklady, klíče od vozu nebo celé nákupní tašky.

Ilustrační foto.
O cyklopůjčovny Českých drah je stále větší zájem