„To se projevilo mimo jiné tím, že do regionu středních Čech zamířilo v loňském roce o 4,4% méně turistů než předloni. Vždyť kdo by se jezdil rekreovat do oblasti, kde se odborníci přou o množství tun vytěženého arsenu nebo použitého kyanidu. A který investor by investoval v místech, kde hrozí byť jenom malá možnost otevření povrchového dolu s následným zpracováním horniny," zní prohlášení občanského sdružení jehož předseda Jiří Bendl říká, že jsou proti jakékoliv industrializaci Mokrska, Příčov, ale i dalších oblastí, které jsou postiženy nejistotou směřování dalšího rozvoje regionu.

Občanské sdružení vítá závazek vlády formulovaný ve vládním prohlášení, že neumožní další průzkum a následnou těžbu zlata na území ČR. Současně však požaduje toto prohlášení jednoznačně ukotvit v zákonech ČR a dalších příslušných dokumentech i pro příští období. Upozorňuje, že na Ministerstvu životního prostředí stále leží nevyřízené žádosti těžařů o stanovení průzkumného území pro řadu lokalit v ČR.

Podle projekce Českého statistického úřadu bude v Praze a Středočeském kraji žít v roce 2050 třetina obyvatel České republiky. „Také proto občanské sdružení vyzývá všechny příslušné orgány k urychlenému vytvoření závazné koncepce udržitelného rozvoje regionu Středního Povltaví s důrazem na ekologickou stabilitu a trvalou obyvatelnost regionu. Tím dojde k zachování životního prostředí kolem vodní nádrže Slapy v těsné blízkosti Prahy a zároveň se otevře nový prostor pro vyvážený růst regionu s respektováním jeho přírodních podmínek," konstatuje Jiří Bendl za sdružení a dodává, že občanské sdružení Veselý vrch je v tomto smyslu připraveno napomáhat.

Sdružení je členem sdružení obcí, měst a dalších právnických osob Čechy nad zlato. Vytváří platformu pro občany, kterým není lhostejné životní prostředí Středního Povltaví. Je také autorem petice proti povolení stanovení průzkumného území ložisek zlata na Mokrsku a doprovodných akcí pod názvem Stop těžbě zlata. V úterý rovněž pořádá v Poslanecké sněmovně seminář Těžba zlata nejen na Mokrsku u Vltavy. Veselý vrch je místo, kde by v případě uskutečnění povrchové těžby zlata na Mokrsku vznikl povrchový důl.