V rámci České republiky má Středočeský kraj šestou nejnižší nezaměstnanost mezi jednotlivými kraji. Během letošního července se přišlo na pracovní úřady v kraji nově zaregistrovat 5944 lidí, to je o 963 více než v červnu. Vyřazeno z evidence bylo 5374 uchazečů, což je o 819 méně než v předchozím měsíci. "Na současné mírné zvýšení nezaměstnanosti má vliv příchod nových absolventů škol a také ukončení některých pracovních poměrů sjednaný na dobu určitou," uvedl Úřad práce.

Na konci července 2015 evidovaly úřady práce Středočeského kraje 12.656 volných pracovních míst, jejich počet se oproti červnu zvýšil o 628. Na jedno volné pracovní místo ve ve středních Čechách tak připadají čtyři uchazeči o zaměstnání.

Nejvyšší nezaměstnanost mezi jednotlivými okresy Středočeského kraje byla na konci července v okresech Příbram a Kladno, kde byla shodně na úrovni 7,5 procenta. Následují Kolín, Mělník a Nymburk se 7,1 procenta. Nejpříznivější situace je tradičně v okresech Praha-východ s 2,9 procenta, na Benešovsku byla na úrovni 3,5 procenta a na Mladoboleslasku 3,8 procenta.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, byl v červenci ve středních Čechách 48.107. V celé České republice v červenci podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 6,3 procenta, bez práce bylo 456.341 lidí.