„S částkou převyšující sto milionů korun se jedná o jednu z největších letošních investic do zdravotnického zařízení ve středních Čechách,“ zaznívá z úst ředitele nemocnice Stanislava Holobrady. „Je to nejhezčí nemocnice v kraji," špitá se mezi hosty na chodbě nového oddělení, kterou ještě nepoznamenal provoz. 

Lanové centrum vedle Q-klubu na Rynečku v Příbrami si konečně užívají ti, pro které je určeno.
Hřiště je otevřené. Konečně děti nekňourají, když jdeme kolem, říkají rodiče


Ani primář porodnice Petr Chudáček neskrývá radost. „Pracuji tady 22 let. Z toho jedenáct let se snažím o novou porodnici. Porodnické sály byly bolavým místem nemocnice, teď se můžeme radovat z péče, která odpovídá 21. století. Počet porodů roste a my jsme museli v poslední době maminky posílat rodit jinam. Teď už nemusíme," pronáší porodník. 

Nová porodnice přitáhla zájem lidí na sociální síti, kde se objevily rozdílné názory na vybavení a vzhled pokojů. „Kde je meruňková?“ ptá se Tereza Tomanová. Také Vladimíra Vaníková si myslí, že by pokoje měly být veselejší. Primář porodnice Petr Chudáček naopak práci architektky považuje za dokonalou. „Architektonicky je to provedené výborně. Samozřejmě je ale na prvním místě faktor lidský,“ podotýká primář.


Nová porodnice stála přes sto milionů korun. To je největší letošní investice do do zdravotnického zařízení ve Středočeském kraji. Trvalo deset let, než se podařilo prostory pro příchod nových životů rozšířit. Budoucí maminky se mohou těšit na nové nadstandardní pokoje pro pobyt rodinných příslušníků, porodnice má také nový operační sál s vanou, která ale neznamená, že se zde začnou praktikovat porody ve vodě. „Na to je vana malá. Bude sloužit především k úlevě maminky před porodem,“ vysvětluje porodní personál při slavnostním otevření. 


Proč zvětšit porodnici, když ta původní fungovala? „Pro nás to zázemí, manipulační prostory a logistika na tom původním sále byla strašně nevyhovující. Přístroje jsme se snažili mít dobré, ale nebyl na ně prostor,“ říká porodník Petr Chudáček. Počet míst se rozšířil z 18 na 26 míst a podle primáře nebude už muset porodnice maminky odmítat, když přijde porodní vlna. 

Středisko zdraví v Dobříši.
Pediatry v Dobříši nahradili příbramští


Nové prostory si prohlédli i manželé Jana a Jindřich Havelkovi s malou Matyldou. „Také pracuji ve zdravotnictví, na středočeské záchrance, a musím říct, že jsme s maminkami museli z Příbramska kolikrát až na Kladno. Teď mají servis tady,“ říká Jindřich. Jeho žena Jana přivedla dceru na svět před třemi roky. „Nic mi nechybělo, jen na pokoji nebyl prostor pro tatínka, který byl u narození všech našich dětí,“ vzpomíná Jana.