V rámci stavebních prací dojde k propojení všech podlaží výtahem. Kompletně nové budou inženýrské sítě, dojde k výměně oken, zateplení a k parkovým úpravám okolních prostor. „Projekt navazuje na rekonstrukci vrchních tří pater pavilonu D4, kde vnikla nová porodnice, oddělení šestinedělí a zázemí pro lékaře. Ve zbývajících čtyřech patrech bude následně nové lůžkové gynekologické oddělení, gynekologické ambulance se zákrokovým sálem a denním stacionářem a dále skladovací prostory a šatny,“ přiblížil hlavní body rekonstrukce náměstek pro ekonomiku příbramské nemocnice Tomáš Hadžega.

Práce pokračují podle harmonogramu. „Postupně je nutné dělat různá malá omezení kvůli stavbě, ale k žádnému problému nedošlo, ani k tomu, že by ta omezení byla nějak významná a výrazně se dotýkala jak našeho personálu, tak pacientů,“ doplnil veřejnost mluvčí nemocnice Martin Janota.

Z pracím na vnějším plášti a stavby komunikační vertikály bude muset být zhruba na tří měsíce odpojen babybox. Vzhledem k nutnosti jeho napojení na porodní oddělení, není v tuto chvíli jiné umístění možné.

K odpojení babyboxu by mělo dojít příští rok na jaře, stejně jako k uzavření podzemního koridoru.

V roce 2017 zaznamenal Čokoládový festival v Příbrami velký úspěch.
Čokoládový festival míří opět po roce do Příbrami

Ještě v letošním roce se ale nemocnice dočká další významné rekonstrukce. Zhruba od začátku roku bude zprovozněno lůžkové oddělení paliativní péče, které vznikne rekonstrukcí lůžkového oddělení interny IV. Cena prací je 24 milionů korun a bude opět hrazena z dotace zřizovatele. Oblastní nemocnice v Příbrami se tak stane první nemocnici zřizovanou Středočeským krajem, která otevře obdobné oddělení. Zároveň bude jednou z prvních v rámci celé České republiky.

Rekonstrukce zbývajících pater pavilonu D4 v příbramské nemocnici potrvá zhruba 11 měsíců a vyjde téměř na 94 milionů korun.Zdroj: Martin JanotaTím však práce v nemocnici neskončí. Do budoucna je v plánu také oprava celého pavilonu D2. „V blízké budoucnosti bychom rádi zrekonstruovali i interiér pavilonu I. Nezrekonstruované pak zůstanou jen některé provozní a menší budovy v areálu,“ dodal tiskový mluvčí příbramské nemocnice.

Nemocnice už nyní disponuje potřebnými přístroji a vybavením. V příštím roce pak plánuje dovybavení nově vzniklých provozů. Za tímto účelem bude vedení nemocnice žádat Středočeský kraj o investiční dotaci. „Možná ještě větší cenností než to, že budeme a máme již krásné některé prostory, je personál. Stáváme se vyhledávaným místem pro porody. Příbramská nemocnice má neustále zvyšující se trend, a to je především díky zdejšímu týmu, kterému děkuji,“ řekl ředitel nemocnice Stanislav Holobrada s tím, že loni evidovala příbramská nemocnice 1177 porodů, zatímco o rok dříve jen 1071.

Nové porodní sály i pět nových dvoulůžkových pokojů pro rodičky otevřelo porodní oddělení loni v polovině července. Pokoje jsou nadstandardně vybavené a je na nich možná i přítomnost otce. Jejich vybudování vyšlo na 103,5 miliónu korun. Kromě vyšší kapacity lůžek nabízí oddělení především větší komfort pacientkám a personálu.

Soundtrack Poděbrady.
Co přinesly miliony, které kraj poslal na podporu akcí?