„To, že cyklostezka nakonec vznikla, je ukázkou neformální spolupráce mezi obcemi. Je důkazem toho, že když se dva starostové domluví, jsou schopni věci řešit a dotáhnout je do zdárného konce,“ uvedl při slavnostním otevření příbramský starosta Jindřich Vařeka s poděkováním starostovi Bohutína Ladislavu Turkovi.

Bohutín na výstavbu cyklostezky přispěla částkou 300 000 korun. Celkové náklady na 1 050 metrů dlouhou trasu dosáhly výše kolem 3 miliony korun včetně DPH.

„Už dříve jsem řekl, že výstavba cyklostezky je mojí srdeční záležitostí. O to více jsem rád, že se to nakonec podařilo, protože to nebylo snadné. Peníze jsme v rozpočtu nakonec našli, směny s vlastníky pozemků jsme také dotáhli do úspěšného konce a obec Bohutín rovněž přiložila ruku k dílu,“ vyjádřil spokojenost Vařeka.

Cyklostezka má asfaltový povrch a vede z Drkolnova, míjí Vokačovský rybník a dále pokračuje kolem čistírny odpadních vod do Bohutína. Původně se uvažovalo o přírodním povrchu, ale nakonec zvítězil asfalt. Kolem cyklostezky bude díky Nadačnímu fondu Veolia a jejich grantu ve výši 100 000 korun vysázeno celkem 38 lip, které zasadí děti z příbramských základních škol a Bohutína.

Spolupráce města s Bohutínem má pokračovat dál a už teď probíhají jednání o možnostech napojení stávající cyklostezky na cyklotrasu kolem Litavky.

Socha vládce Brd, střeží oblast v osadě Orlov.
OBRAZEM: Dřevěná socha ducha Fabiána střeží Brdy
Ilustrační fotografie.
Příbramští cyklisté udrželi druhou pozici v Českém poháru