„Potřebovali jsme vybudovat novou místní komunikaci obchvatového typu, která odvede dopravu mimo zastavěnou část obce. Nová silnice a její příslušenství, jehož součástí je i protihluková stěna, přispěje k celkovému zklidnění provozu v centru obce. Míjí nebezpečné zatáčky v zastavěném území města a v neposlední řadě odvede i dopravu těžkých pracovních strojů mimo obec přímo do areálu zemědělského družstva," řekl starosta Krásné Hory Pavel Spilka.

Vlastní stavba obchvatu dlouhého přibližně 800 metrů začala loni v říjnu a stála přibližně 25,9 milionu korun. Výše dotace z ROP SČ je zhruba 16,6 milionu korun. Zbývající část hradilo město Krásná Hora ze svého
rozpočtu.

Hladký průběh stavby narušily letos v květnu a v červnu dvě velké povodně, které způsobily na rozestavěné silnici v Krásné Hoře škody za 3,2 milionu korun. Dodavatel stavby firma ITA Dlouhý i město Krásná Hora se s komplikací dokázali vyrovnat a komunikaci řádně dokončili. „I Středočeský kraj se nyní musí postupně vypořádat s následky letošních povodní. Na dopravní infrastruktuře nám velká voda letos způsobila škody přibližně za 4,5 miliardy korun. Mimo jiné budeme muset ve středních Čechách strhnout a postavit více než 30 nových mostů," připomněl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, jenž se v úterý účastnil slavnostního otevření nové silnice.

Hejtman ještě dodal, že Středočeský kraj připravuje realizaci několika dalších dopravních projektů v tomto regionu. „V příštím roce by se měla například uskutečnit rekonstrukce krajské silnice protínající Krásnou Horu," řekl hejtman.

Novou silnici posvětil místní duchovní Páter Zbigniew Grzyb.

Na opravu čekají další krajské silnice jako například komunikace třetí třídy mezi Pičínem a Hluboší, o které jsme už několikrát informovali. Jak se kraj před několika týdny vyjádřil, peníze na opravu tohoto rozbitého úseku musely putovat na popovodňové škody.