„V loňském roce jsme budovu za pomoci dotace z fondů Evropské unie opravili a přebudovali na Spolkový dům. V objektu je nyní knihovna s čítárnou, dále spolková místnost, ve které se budou scházet různé spolky. Například červený kříž, sportovci, divadelní soubor, nebo zahrádkáři. Mohou se zde konat i přednášky, výstavy, školní a další akce," řekl starosta Obecnice Josef Karas.

Výstavba Spolkového domu v Obecnici stála celkem 7,1 milionu korun. Z toho 6,35 milionu na stavbu přispěla Evropská unie prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Čechy. Zbytek peněz doplatila obec. Součástí areálu Spolkového domu je i nové dětské hřiště, které podle starosty Karase bude obecnickým dětem sloužit každý den od rána do setmění.

„Vždycky mám velkou radost, když vidím, že se díky penězům z operačních programů Evropské unie vybuduje něco nového. Tak jako teď u vás, Obecnici. Jsem moc rád, že tato stavba bude sloužit lidem a zejména pak dětem. Je velká škoda, že peněz máme v našem operačním programu k dispozici málo a nemůžeme tak uspokojit více žadatelů. A mrzí mě to o to více, když hrozí, že Česká republika by naopak měla v některých jiných, méně využívaných programech, peníze do Bruselu vracet," řekl na slavnostním otevření Spolkového domu v Obecnici ředitel úřadu regionální rady Regionálního operačního programu střední Čechy Tomáš Novotný.

Slavnostního otevření se zúčastnil i příbramský starosta Pavel Pikrt, který spolu s Tomášem Novotným a obecnickým starostou Josefem Karasem symbolickým přestřižením pásky předali stavbu do užívání obyvatelům Obecnice. A jako první zdejší prostory už naplno začaly využívat děti z místní školky.

Jiří Kubík