„Město Příbram neuvažuje o tom, že některá z jeho ulic nebo náměstí nesly jméno Karla Gotta,“ konstatovala mluvčí města Eva Švehlová. Smutek nad úmrtím Karla Gotta bude moci veřejnost v Příbrami vyjádřit od páteční osmé hodiny ranní podpisem na kondolenčních listinách. „Ty budou umístěny ve vestibulu příbramského Zámečku-Ernestina až do dne Mistrova pohřbu. Podpisy, vzpomínky a slova soustrasti můžete zaznamenat denně od 8 do 18 hodin,“ dodala mluvčí městského úřadu.

Stejná situace je i v dalších městech v regionu. Například v Sedlčanech v těchto dnech sice pomalu vrcholí stavební práce na novém autobusovém terminálu, ale ten zřejmě zůstane bezejmenný. „Nenapadlo nás nějak ho pojmenovávat a nemyslím si, že nádraží nebo autobusové nádraží se nutně musí nějak jmenovat,“ uvedl sedlčanský starosta Miroslav Hölzel.

K odchodu nejznámějšího českého zpěváka populární hudby se vyjadřují i příbramští muzikanti. Ostatně za celou dobu jeho kariéry ho několik hudebníků z Příbramska doprovázelo i v jeho kapelách a orchestrech. Asi neznámějším z nich je kytarista Ivan Korený, který ho často na jeho vystoupeních doprovázel. Jeho vyjádření se nám nepodařilo sehnat, neboť měl vypnutý telefon.

Dalším je například baskytarista Pavel Fořt, který vyučuje na základní umělecké škole v Sedlčanech a u Karla Gotta působil v období jeho spolupráce s Orchestrem Pavla Větrovce. Spolupráci těchto hudebníků i mnohých dalších s Karlem Gottem mimo jiné zachytil ve své knize Bigbeat – Rock na Příbramsku z roku 2011 také nedávno zesnulý Mikuláš Pešta.

Ke Gottově úmrtí se ale vyjadřují i hudebníci z amatérské scény. „Z pohledu muzikanta byl Karel Gott v populární hudbě výjimečný, dokázal oslovit téměř celý národ, který ho vzal za svého. Úspěšně reprezentoval i v zahraničí. Několik generací si při poslechu jeho písní dokáže přesně vzpomenout na to, co dělaly, když tu, kterou slyšely poprvé. Když jsem ve středu přišel pro svého osmiletého syna do školy, první co mi řekl, bylo, že zemřel Karel Gott. Věděl to, protože si ho o hudební výchově celou hodinu pouštěli. Nejvíc se mu líbila píseň Srdce nehasnou,“ řekl frontman příbramské kapely Knírek David Drozda.

Karel Gott.
Příbramsko truchlí. Zemřel Karel Gott, milovníci jeho hudby na mistra vzpomínají