„Jednáme o tom, že bychom byli ochotni pozemek prodat za účelem dalších investic. Bohužel přes něj vede jeden z největších kanalizačních řadů města k čističce. Může se stát, že najdeme nějaké technické řešení, aby si tu firma mohla postavit, co potřebuje," říká starosta Jindřich Vařeka a v úvahu bere i případné rozdělení pozemku tak, aby do kanalizace nebylo potřeba zasahovat.

„Obě firmy by se s polovinou pozemku spokojily," dodává starosta k zájemcům o pozemky. Jedním je společnost vyrábějící spojovací materiál a zájem o další pozemek má podle informací z radnice také firma PBtisk, která působí na Balonce a zabývá se polygrafickou výrobou. O podnikání v Příbrami má také zájem zahraniční investor, jež chce vybudovat konzervárnu.

V souvislosti s tím by se ve městě jednou mohly objevit desítky pracovních míst. Otázkou ale zůstává, zda majitelé firem, jak tomu často bývá, nedají přednost před místními levným pracovním silám.

Podle příbramské koalice ANO a TOP 09 se mnoha pozemků město za minulých vedení nevýhodně zbavilo, toto tvrzení ale bývalý starosta Josef Řihák (ČSSD) vždy odmítal.

Současná radnice se proto snaží o jejich nákup nejen pro možné investory. Usiluje o zcelení pozemků také kvůli Zelené páteři města. Studie na tento dlouhodobý projekt totiž zahrnuje významné změny v okolí Příbramského potoka a dalších vodních ploch.